Tuinhuis of schuur verzekeren: hoe werkt dat?

Een tuinhuis of schuur is al lang geen simpele opbergruimte meer. Er zijn talloze mogelijkheden om hier meer gebruik van te maken. Het wordt daarmee een echte uitbreiding op de woonruimte en vormt een echte aanwinst in de tuin. Tuinhuizen en schuren worden vaak ingericht waardoor de waarde van deze bijgebouwen hoger komt te liggen. Wordt een tuinhuis volledig geïsoleerd, voorzien van een keuken of wordt het tuinhuis helemaal klaargemaakt voor verhuur? Dan is de waarde helemaal een reden om eens te kijken naar de mogelijkheden om dit bijgebouw te verzekeren.

Verzekeren van bijgebouwen op de eigen grond

Er zijn verschillende verzekeraars die allemaal eigen regels opgesteld hebben in de polis. In nagenoeg alle gevallen moeten de bijgebouwen opgenomen worden in de opstalverzekering. Bij de ene verzekeraar vallen de bijgebouwen tot maximaal 25 vierkante meter automatisch onder de opstalverzekering, waar andere verzekeringen eisen dat de bijgebouwen apart vermeld staan in de polis voordat er gebruikgemaakt kan worden van de dekking. Er zijn echter veel uitzonderingen: het is dus verstandig om goed te kijken naar de polisvoorwaarden van de verzekeraar voordat er gerekend wordt op de opstalverzekering.

 

Er zijn situaties waarbij een tuinhuis of schuur niet onder de opstalverzekering valt. Het meest bekende en voor de hand liggende voorbeeld is een tuinhuis of schuur die niet op hetzelfde grondstuk staat als de woning van de verzekeringnemer. Staat een bijgebouw op een ander perceel, dan moet hier altijd een aparte verzekering voor afgesloten worden. Een andere uitzonderingssituatie heeft te maken met de grootte van de bijgebouwen. Heeft het tuinhuis of de schuur een oppervlakte van meer dan 100 vierkante meter, dan eisen de meeste verzekeraars dat hiervoor een eigen verzekering wordt afgesloten.

Wat betekent dit voor mijn opstalverzekering?

Wanneer bijgebouwen apart opgenomen moeten worden in de opstalverzekering, zorgt dit voor een verhoging van de premie. Zeker wanneer de bijgebouwen van hout gemaakt zijn en de woning van de verzekeringnemer van steen is. In alle gevallen (ook wanneer de bijgebouwen niet apart vermeld moeten staan in de polis) is het van belang dat de oppervlakte van de bijgebouwen opgeteld wordt bij de oppervlakte van het huis. Deze gezamenlijke oppervlakte is de basis van de opstalverzekering waar op deze manier alle gebouwen onder vallen. 

 

Is het niet duidelijk wat de verzekeraar als eisen gesteld heeft of is er sprake van een grensgeval (zoals een bijgebouw van 25 vierkante meter mét terras), dan is het aan te raden om eerst contact op te nemen met de verzekeraar. Wordt het tuinhuis geschikt gemaakt voor verhuur? Dan is het verstandig om te kijken naar aanvullende verzekeringen zoals een verzekering voor te verhuren recreatiewoningen. Deze verzekeringen bieden namelijk ook dekking wanneer er schade ontstaat tijdens de verhuurperiode waarbij u zelf geen gebruikmaakt van het tuinhuis of een ander bijgebouw op het perceel waar een opstalverzekering voor afgesloten is.

 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen