multifunctionele badkamer in kleine ruimte

Een multifunctionele badkamer voor het hele gezin is prima te realiseren in een kleinere ruimte. Huizen uit de jaren dertig hebben vaak niet een ruime badkamer. Soms wordt een klein kamertje betrokken bij de badkamer of het naast liggende toilet op de gang doorgebroken.

Stijlvolle badkamer voor het hele gezin

In dit goed onderhouden huis met vele originele details blijft de situatie zoals het is; toilet op de gang en de relatief kleine badkamer ( 2.20x 2.60cm) blijft intact.
Het gezin heeft twee jonge kinderen. (8 maanden en 2 jaar ). Bij het eerste gesprek had de opdrachtgeefster een moodboard op pinterest verzameld en daardoor al een duidelijke visie op de sfeer; lichte kleuren, hoofdzakelijk wit glasmozaik met wellicht een beetje zachtgrijs of ijsblauw. Gecombineerd met een houtaccent in de vorm van een ruw houten kruk of dergelijke.

SFEERCOLLAGE

Checklist voor deze badkamer

De kleuren en materialen hebben we even "geparkeerd".
Bij het starten van het ontwerp focus ik mij eerst op de ruimte, de architectuur, de gezinssituatie en het programma van eisen.
De vraag was of het mogelijk was in deze ruimte het volgende te plaatsen;
- 2-persoonsbad
- grote wastafel
- inloopdouche met glaswand of muurtje
- berging

Door de deur met draairichting naar binnen en het grote raam waren de opstellings-mogelijkheden beperkt. Daar waren de vorige bewoners ook al van overtuigd want de opstelling van wastafel, douche en bad bleef hetzelfde. Door de toepassing van de grote glaswand en de lichte materialen werd de badkamer optisch groter.
Om bij de ingang van de badkamer niet gelijk op de glaswand te stuiten heb ik daar een kort wandje geplaatst waarin vanuit de douche gezien nissen zitten voor het plaatsen van shampoo's en zeep. Het vakmanschap van de tegelzetter laat zich verraden in het zetwerk van hele tegelmaten. Hoewel ik het altijd bereken en teken met hele tegels, komt het nog wel eens voor dat dit in de praktijk niet altijd zo wordt uitgevoerd. De zandkleurige vloertegel vormt de basis van de badkamer. Ingetogen van kleur en ruim van formaat. De 4 kleuren van de handgevormde tegels vormen een mooie combinatie met de eikenhouten meubels.

NISSEN IN DE DOUCHE (zonder snijverlies van tegels)
TEGELPATROON VAN 4 TINTEN

Kindvriendelijke wastafel met volwassen uitstraling

Wastafel, spiegel, bad en berging. Alles komt samen op 1 plek. Losse onderdelen zouden het rommelig maken. Een standaard wastafel dat aan deze eisen kon voldoen bestond er niet. Daarom werd mijn ontwerp van de wastafel weer uitstekend uitgevoerd door de meubelmakers van Goettimmerwerk.

Stijlvolle wastafel voor kleine badkamer voor het hele gezin
 
VOORAANZICHT WASTAFEL
De spiegel is voorzien van verwarming wat condenseren tegen gaat. Links daarvan uitgelijnd een paar planken.
BREDE  SPIEGEL MAAKT DE BADKAMER GROTER
HiMACS BLAD EN WASBAK IS EEN GEHEEL
 
RUIME LADE IN HET BLAD

Accessoires voor de kinderen

Speciaal aan dit ontwerp zijn de accessoires voor de jeugdige bewoners. Een aankleedplank die over het bad geschoven kan worden en een krukje bij de (nu nog) hoge wastafel. Beter afgestemd op het ontwerp dan een krukje van de IKEA en nog jaren te gebruiken omdat het gemaakt is van massief, gelakt eikenhout.

Misschien komt het doordat ik zelf een affiniteit heb met het ontwerpen van kindermeubels en ik ervaring heb met kinderen in huis. Daarom sprak mij deze opdracht ook zo aan. Het kleine meisje demonstreert met plezier hoe zij al de tanden zelf kan poetsen! Kortom; De badkamer functioneert en ziet er fraai uit. Het is dan ook leuk om te horen dat de opdrachtgeefster deze ruimte het pronkstuk van het huis noemt.

TOILET IN ZELFDE STIJL ALS BADKAMER

Met medewerking van:
tegels ; www.koltegels.nl
meubels;  www.goettimmerwerk.nl
Mijn hartelijke dank gaat uit naar de opdrachtgevers die bereidt waren deze foto's te mogen publiceren.


Intresessante blog artikelen

» Een aannemer kiezen
» Interieur Tips & Tricks voor de moderne slaapkamer
» Een frisse start van een nieuw jaar
» Slaapkamer ruil deel 2: van tekening tot eindresultaat
» Deze interieurtrends zien we in 2020

Inge Bouman

Interieurarchitect zou ik worden. Dat wist ik al toen ik 11 was.

Nu vele jaren later ben ik verweven met dat vak. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet met vormgeven bezig ben. Ik signaleer veel om mij heen en sla het op.
Ik denk en zie alles in horizontale en verticale indelingen.Dit ruimtelijk inzicht is een voordeel. In het eerste gesprek visualiseer ik mijn ideeën met een potlood en schetsrol.

Ik hou ervan mijn creativiteit ook in mijn tekeningen tot uiting te laten komen. De meubeltekeningen zijn technisch en direct geschikt voor de uitvoerders. Wanneer de bouw daadwerkelijk begint krijg ik een adrenaline stoot. Natuurlijk vergezeld van een gezonde spanning.Loopt de bouw voorspoedig, heb ik met alles rekening gehouden en is het resultaat naar wens voor de opdrachtgevers?Iedere opdracht en opdrachtgever is anders. Daarom is het ontwerp de kleuren of materialen nimmer hetzelfde. Een vaste stijl hanteer ik niet. Mijn stijl past zich naadloos aan aan de wensen van opdrachtgever.

Ingebouman.nl

Meer van deze auteur Bezoek de website

Meld je aan voor de nieuwsbrief


 


Betsel gratis woonmagazine Jouwstijl van Goossens