pinterest
Tips voor buitenverlichting

Tips voor buitenverlichting

Maak van je huis en tuin een veilige en sfeervolle plek met buitenverlichting. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor insecten! Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat insecten in Nederland het steeds moeilijker hebben; niet alleen door de bestrating van tuinen en het gebruik van pesticiden, maar ook door lichtvervuiling door het gebruik van kunstlicht. Met de tips in dit artikel maak je van de tuin een fijne en veilige plek voor insecten en andere tuinbewoners.

Ga voor goud

Iedereen kent het beeld wel: een lamp met een zwerm insecten eromheen. Insecten zijn dol op licht en worden in het bijzonder aangetrokken door lampen met een hoge hoeveelheid blauw licht. De diertjes hebben licht nodig voor oriëntatie en veiligheid.

Wat veel mensen niet weten, is dat insecten slecht onderscheid kunnen maken tussen kunstlicht en het blauwe licht van de maan. Veel blauw licht in de tuin vormt daarmee een bedreiging voor insecten. Hoe kouder, helderder en wijder het licht is verspreid, hoe meer insecten naar het licht worden getrokken. Door het gebrek aan voedsel bij de lamp en de temperatuur van het licht, betekent dit voor hen vaak het einde. Kies daarom voor een alternatief met goud licht. Hoe meer gouden componenten een lamp bevat, hoe minder aantrekkelijk het is voor insecten.

FotoTips voor buitenverlichting

Foto: Paulmann LED-bolderlamp Padea schemersensor insectvriendelijk

Lage kleurtemperatuur

Goud licht biedt ook duidelijke voordelen voor de mens. Het bijzonder warme licht doet denken aan een zonsondergang en brengt gezelligheid en ontspanning in de tuin. Om lichtvervuiling te voorkomen, is het daarom verstandig om te kiezen met een kleurtemperatuur lager dan 2200 Kelvin. Tot deze kleurtemperatuur valt 90% van het uitgestraalde licht buiten het zichtbare bereik van insecten, waardoor insecten nauwelijks worden aangetrokken door het licht.

Licht en donker

Naast de kleurtemperatuur speelt ook de uitlijning van het licht een grote rol bij milieuvriendelijke verlichting. Om zowel insecten als andere tuinbewoners niet te storen, moet je erop letten dat je geen lichtgangen creëert. Deze verhinderen dieren die in het holst van de nacht op zoek zijn naar voedsel dat ze met succes een prooi vinden. Zorg daarom dat delen van de tuin ook onverlicht blijven, zodat nachtvlinders, padden en vogels ongestoord door het donker kunnen bewegen. Bovendien geeft het spel van licht en schaduw de tuin extra diepte en maakt het de tuin interessanter.

Wie doet het licht uit?

Zodra de avond voorbij is en het tijd is om naar binnen te gaan, moet het licht worden uitgedaan. Bovendien is het belangrijk om alleen die plekken te verlichten die echt gebruikt worden. Als je bijvoorbeeld een BBQ op het terras houdt, hebt je eigenlijk geen licht in de voortuin nodig. Zet dit licht dan ook uit om tuinbewoners niet te verwarren.

FotoTips voor buitenverlichting

Slimme verlichting

Licht in de tuin zorgt tenslotte voor veiligheid. Goede verlichting helpt namelijk om inbrekers in de spotlights te zetten, maar ook om zelf veilig door de tuin te kunnen lopen. Kies daarom voor slimme verlichting die ’s avonds automatisch aan- en uitgaat of verlichting met een bewegingssensor. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de energierekening.

Lees hier ook: Energiebesparende tips voor thuis

Meer ideeën voor tuinverlichting vind je hier

Bron: nl.paulmann.com

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen