pinterest
Besparen op energievreters in de tuin

Besparen op energievreters in de tuin

Afbeelding

Bij energie besparen denk je al snel aan de verwarming lager zetten, 's avonds of in het weekend wassen en spaarlampen gebruiken. Maar ook buitenshuis zijn er stroomvreters die de energierekening flink kunnen laten stijgen. Denk aan terrasverwarming, tuinverlichting en de vijverpomp. Gelukkig kun je ook hierop besparen. 

Tuinartikelen: wat verbruiken ze?

Er zijn allerlei tuinattributen die je zonder nadenken gebruikt en waarmee de energierekening tientallen tot wel honderden euro's per jaar hoger uit komt. Denk maar eens aan de pomp van de vijver. Een gemiddelde pomp heeft een vermogen van zo'n 20 watt. Wanneer de pomp het hele jaar aanstaat, dan kost dit al gauw 45 euro. Heb je een pomp met een hoger vermogen, dus 100 of 200 watt, dan kan dit oplopen tot honderden euro's per jaar.

Ook elektrische grasmaaiers, heggenscharen, gazontrimmers en hogedrukreinigers verhogen de energierekening jaarlijks met een paar tientjes. Een behoorlijke energieslurper is de terrasverwarmer. Het verbruik hangt natuurlijk af van de tarieven die de energieleverancier hanteert en of je een terrasverwarmer op gas of stroom hebt. Maar gemiddeld kan dit zomaar 0,50 euro per uur aan stroom kosten. Dat lijkt niet veel maar wanneer je de terraswarmer regelmatig aanzet, kan dit oplopen naar tientallen euro's per jaar.

Energie besparen in de tuin

Er zijn manieren om te besparen op de energie die wordt verbruikt in de tuin. Kies bij tuinverlichting voor ledlampen. Spaarlampen kun je in de winter niet gebruiken want die kunnen niet goed tegen lage temperaturen. Ledlampen kun je wel in de winter gebruiken en verbruiken bovendien zo'n 75 procent minder elektriciteit dan een halogeenlamp. Wanneer je ook een bewegingsmelder installeert, gaan de lampen alleen branden wanneer dat nodig is.

Kies voor een natuurlijke tuinvijver
Natuurlijke tuinvijvers hebben een natuurlijk evenwicht en dus geen dure pompen, filters en lampen nodig die veel energie verbruiken. Door de vijver te vullen met zuurstofrijke planten, heb je geen pomp nodig. Wil je toch een pomp, overdrijf dan niet qua vermogen zodat je niet onnodig veel energie verspilt. Je kunt ook overwegen een timer op de pomp te zetten. 

Trek een trui aan
Het is zo simpel: in plaats van de terrasverwarming aan te zetten wanneer het wat koeler is in het voorjaar, zomer of najaar, kun je ook gewoon een trui of vest aantrekken. Een terrasverwarmer die 100 uur op de hoogste stand staat, gebruikt namelijk net zo veel stroom als zo'n 350 wasbeurten. 

Gebruik een energievergelijker en vind de goedkoopste leverancier

Besparen op de energierekening begint bij het kiezen van een goedkope energieleverancier. Dit gaat het makkelijkst met een online energievergelijker. Op basis van jouw verbruik zet een energievergelijker alle aanbieders op een rij. Zo krijg je een goed overzicht van de energiemaatschappijen, hun tarieven en voorwaarden. Mogelijk krijg je bij sommige aanbieders een welkomstkorting wanneer je overstapt of een slimme thermostaat waarmee je het stroomverbruik kan regelen en in de gaten kan houden. En ben je op zoek naar een duurzame energieleverancier, dan kun je hier in de resultaten ook op filteren.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen