pinterest

Duurzame, Zweedse verf: ook in Nederland!

Ze zijn zo prachtig, de vrolijk gekleurde huizen in Zweden. Tijdens een bezoekje aan Zweden heb je misschien wel eens overwogen om een pot van die mooie Zweedse verf mee te nemen naar Nederland. Maar hoe krijg je zo’n grote pot mee in je bagage? Gelukkig is de authentieke Zweedse verf ook gewoon verkrijgbaar in Nederland.

Over Zweedse verf

Zweedse verf heeft een eeuwenoude traditie. Het is ontstaan doordat de Zweden een praktische en betaalbare verf zochten voor het beschermen van hun houten huizen. Door gebruik te maken van natuurlijke ingrediënten zoals tarwemeel en lijnolie ontstond deze bijzonder effectieve verf.

De typerende kleuren rood, geel en zwart zullen iedere Scandinavië-ganger bekend voorkomen. Deze kleuren vinden hun oorsprong in het aardpigment uit de mijnen van Falun. Tegenwoordig is het aanbod een stuk groter en is de verf in allerlei kleuren verkrijgbaar. De diepe kleuren en matte, kalkachtige uitstraling zorgen voor een unieke, herkenbare aanblik.

Is mijn hout hier geschikt voor?

In Zweden wordt veelal gebruikgemaakt van zeer ruw en onbehandeld hout. In Nederland zijn we bekender met gladgeschaafd, geïmpregneerd hout dat we vervolgens verven met een terpentinegedragen buitenverf. Ook aan matte buitenverf zijn we nog niet zo gewend: (zijde)glansverven zijn hier vaak de eerste optie.

Nu vraag je je misschien af of deze bijzondere verf wel geschikt is om te gebruiken in Nederland. Ja zeker! De voorbewerking van het hout is alleen net even anders dan je gewend bent van reguliere verfsoorten.

Is je hout ruw en onbehandeld? Dan breng je de verf direct aan op het hout. Het aanbrengen van een grondlaag, zoals we gewend zijn om te doen, is dus niet nodig. Scheelt weer! Gladgeschaafd hout wil je eerst opruwen door te schuren met grof schuurpapier, dit bevordert de hechting. Net even een andere voorbewerking dus.

Een Zweedse uitstraling creëren

Door traditionele Zweedse verf te gebruiken geef je een Zweeds tintje aan jouw tuin. Over het algemeen hebben we hier niet zulke mooie houten huizen als in Zweden, maar laat je hierdoor niet ontmoedigen. Een geverfde schutting, blokhut of overkapping geeft natuurlijk ook al een heel mooi Zweeds effect.

Het verfmerk Moose Färg haalt de Zweedse verftraditie naar Nederland. Door een unieke kleur te combineren met witte accenten creëer je een typisch Zweedse uitstraling. Wil je voor de volledig Zweedse uitstraling gaan, verf dan je deur in een gewaagde, contrasterende kleur zoals groen, geel of blauw. Twijfel je nog over de juiste kleur? Vraag dan een kleurenstaal aan of bestel een proefpotje.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen