pinterest
Met deze tips krijg je een mooi gazon

Met deze tips krijg je een mooi gazon

Een mooi gazon is de wens van elke tuinder. Echter, soms kan het moeilijk zijn om vol, egaal gras te behouden. Volg deze tips om het gazon mooi te krijgen én te houden.

Bewatering

Als je een groen en weelderig gazon wilt, is irrigatie belangrijk. Hoe vaak je het gazon water moet geven, is afhankelijk van de temperatuur en de luchtvochtigheid. Als het gras water nodig heeft, krijgt het een licht blauwgrijze tint en krullen de oudere grassprieten op en verschrompelen. Als je nieuw gras hebt gezaaid, moet je meestal één keer per dag water geven, zodat de zaden kunnen ontkiemen en een goed wortelstelsel kunnen vormen. Je kunt de tuin handmatig besproeien, of kiezen voor een semi- of volautomatische oplossing zoals slimme, automatische systemen en sprinklers die het werk voor je doen.

Beluchten

Graswortels van graszoden hebben lucht nodig om te ademen en te groeien. Gazongrond is vaak niet zandig genoeg om de wortels voldoende lucht te geven, wat resulteert in groeiachterstand. Met behulp van een eenvoudige gazonbeluchter maak je gaten in het gazon, waardoor het water makkelijker naar de wortels stroomt en de wortels bovendien van zuurstof worden voorzien. Als je dode wortels en ander vuil van het gazon wilt verwijderen, kan het een goed idee zijn om het verticaal te maaien. Door droog en dood gras te verwijderen, geef je de onderste delen van het gras de kans om te ademen en help je de grassprietjes beter te groeien.

Maaien

Het regelmatig maaien van het gazon is belangrijk, omdat het gras hierdoor dikker wordt. Wat betreft de kniptechniek: regelmatig en weinig maaien is beter dan alles heel kort te maaien. Verander elke keer dat je maait van richting en patroon, zodat de grassprieten niet elke keer dezelfde richting op worden geduwd. Als vuistregel geldt dat de stengel tot ongeveer vijf centimeter boven de grond moet worden ingekort.

Bemesting

Door het gras te maaien worden voedingsstoffen uit het gras gehaald. Deze voedingsstoffen moeten  vervangen worden om maximale groei te bereiken. Daarom moet je vanaf het begin van de lente het gazon elke vier tot vijf weken bemesten. Stikstof, kalium en fosfor zijn essentieel. Er zijn verschillende meststoffen verkrijgbaar bij gazonplus.nl.

Onkruid

Met doorzettingsvermogen en met de juiste techniek kan de strijd tegen onkruid in het gazon daadwerkelijk worden gewonnen. Madeliefjes en paardenbloemen moeten worden verwijderd met een onkruidwieder. Het is daarbij erg belangrijk om zoveel mogelijk van de wortel te verwijderen om hergroei te voorkomen. Is er veel onkruid aanwezig, is een volledige herstructurering van de gehele grond de beste oplossing.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen