pinterest
7 manieren om je tuin zomerklaar te maken

7 manieren om je tuin zomerklaar te maken

In de zomer kun je maximaal genieten van jouw tuin. De bloemen en planten groeien weer als kool en het regent minder, volop gelegenheid dus om buiten te relaxen, te tuinieren, van heerlijke maaltijden te genieten en buiten te spelen met jouw kinderen of huisdieren. Het zal niet meer nodig zijn om je advies te geven over het gazon bemesten of de haag te snoeien, dat weet je ondertussen wel. In dit artikel bekijken we zeven manieren om je tuin zomerklaar te maken met high tech oplossingen. De ‘smart home’ wordt deze zomer een ‘smart garden’!

1. Bereid de tuin voor met technologie

Elektriciteit en de tuin, niet altijd de beste combinatie. Een stroompunt achter in de tuin is reuze handig, je moet er uiteraard wel voor zorgen dat het stopcontact waterdicht afgesloten wordt, dat de kabels onder de grond niet aangetast kunnen worden door ongedierte, en dat alles goed geaard is voor optimale veiligheid. Gelukkig kun je tegenwoordig veel apparaten draadloos aan elkaar koppelen, dan heb je minder snoeren nodig. Zuinige LED verlichting kan vaak al op zonne-energie branden, en apparatuur voor gebruik buiten is vaak verkrijgbaar met waterdichte behuizing. Net zoals een goede bemeste bodem moet je ook een slimme tuin bouwen op basis van een goede fundering. Er is al veel informatie te vinden op internet, je kunt ook een installateur inschakelen die helemaal op de hoogte is van de nieuwste mogelijkheden. Somfy Pro is een voorbeeld van een platform voor huisautomatisering professionals, die iedere woning inclusief tuin kunnen voorbereiden op een zorgeloze toekomst met slimme domotica oplossingen.

2. Maaien als het nodig is

In de zomer moet je het gras zeker wekelijks maaien, in veel gevallen zelfs tweemaal per week. Houd het gras op de juiste lengte en geniet de hele zomer van een prachtige, groene grasmat. Heb je geen tijd of zin om steeds weer de grasmaaier uit de schuur te halen? Overweeg dan om een robot grasmaaier aan te schaffen. Met slimme sensoren weten ze precies of het gras op de juiste lengte is, op basis van uitgekiende programma’s zorgen ze voor een optimale conditie van de grasmat. Goedkoop zijn ze niet, al starten de prijzen tegenwoordig onder de vijfhonderd euro. Voor de meer krachtige modellen stijgt de prijs al snel naar enkele duizenden euro’s.

3. Sprinkler die naar het weerbericht kijkt

Water is een eerste levensbehoefte voor mens, dier én plant. Je moet in de zomer dagelijks de tuin sproeien of met een gietertje de planten een lekker frisse douche geven, of je maakt het jezelf makkelijk met een sprinkler. Niet zomaar een sprinkler natuurlijk, een smart sprinkler die je via een app kunt bedienen. En beter nog; ze kunnen het weerbericht bekijken om zo de bodem optimaal van water te voorzien. Een bijkomend voordeel is dat je niet meer water verbruikt dan strikt noodzakelijk is, dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee!

4. Alarmsysteem zonder lawaai

We noemde straks al even Somfy Pro voor installateurs, dit merk levert daarnaast ook een lijn smart home apparaten waaronder garagedeuropeners, elektrische rolgordijnen en ook het bekroonde Somfy alarm. Bij een alarm denk je als eerste aan inbraakbeveiliging met een hard geluidssignaal, maar je kunt nog veel meer met een alarmsysteem. Zo kun je naast mensen ook dieren registreren met de bewegingssensor. Als er katten in de buurt jouw tuintje als kattenbak gebruiken zul je een bericht ontvangen via smartphone of tablet. Het alarm hoeft niet altijd herrie te maken, je kunt ook een stil alarm instellen die je op de hoogte stelt van onraad. Dat is wel zo prettig voor de buren.

5. Muziek terwijl je werkt … in de tuin!

Je hebt vast wel ooit gehoord van slimme luidsprekers zoals de Google Home of de Apple HomePod. Naast muziek spelen zijn het ook spraakassistenten die je handsfree kunt bedienen. Dat is reuze handig (of juist ONhandig?) als je met beide handen in de compost aan het wroeten bent. Een minder slimme maar wel heel tuin vriendelijke oplossing voor muziek in de tuin is de JBL serie draadloze Bluetooth luidsprekers die waterdicht zijn.

6. Breng licht in de duisternis

Je kent de smart lights van Philips Hue vast wel, de bekende Nederlandse lampenfabriek maakt topkwaliteit LED verlichting met veel slimme mogelijkheden. Er zijn ook speciale outdoor lampen verkrijgbaar voor plaatsing in de tuin. LED’s zijn zuinig, veelzijdig en veilig in gebruik, je kunt zelfs complete licht programma's instellen. In de Philips ‘hometown’ Eindhoven wordt ieder jaar het GLOW festival met lichtinstallaties door de hele stad georganiseerd, je kunt nu ook je eigen tuin omtoveren tot een kleurrijk kunstwerk!

7. Genieten van de tuin tijdens de vakantie

De tuin staat er nu perfect bij, en dan ga je op vakantie... Toch kun je vanaf jouw vakantieadres blijven genieten van de flora en fauna thuis, met een bewakingscamera die beelden live en on demand naar iedere locatie in de wereld stuurt. De bewegingssensor zorgt ervoor dat je zelf niet continue op het scherm van je smartphone hoeft te staren, je krijgt een melding zodra er beweging wordt geregistreerd. Of je kunt gewoon even doen alsof je in de achtertuin zit terwijl je op zakenreis bent in een klein hotelletje op hoge, besneeuwde bergtoppen.

Met slimme apparaten geniet je nog meer van je eigen tuin, let wel op een veilige aansluiting van alle elektrische apparatuur buitenshuis!

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen