pinterest
Diervriendelijke tuinen

Diervriendelijke tuinen

Heb jij een diervriendelijke tuin? Zonder dat we het in de gaten hebben leven er heel veel vlinders, amfibieën, zoogdieren en vogels in onze tuin of op en rond ons balkon. Wat ze precies komen doen, is vaak onduidelijk. Is jouw tuin of balkon een kroeg en komen dieren er alleen om te snacken? Of bouwen ze ook een nestje en fungeert jouw tuin daarmee als kraamkamer? Wanneer je tussen 14 april en 13 mei meetelt met de Tuintelling en het gedrag per diersoort doorgeeft, dan help je om een beter beeld te krijgen van de tuinen van Nederland.


Tuintelling

FotoDiervriendelijke tuinen
Met een nest jonge merels in de tuin is er duidelijk sprake van een kraamkamer. (foto: Pixabay)


De Dierenbescherming organiseert de Tuintelling om erachter te komen welke dieren er in de Nederlandse tuinen voorkomen en wat ze daar komen doen. Via tuintelling.nl/kraamkamer kan iedereen meetellen en aangeven of hun tuin vooral als kroeg, hotel of kraamkamer wordt gebruikt. Het gaat bij deze telling om vlinders, amfibieën, zoogdieren en vogels.

Als je eenmaal begint met tellen, ontdek je steeds meer leven in je tuin of op je balkon. Hoe meer bewust je bent van al dat leven om je heen, hoe sneller je bereid bent om er ook rekening mee te houden.
Waarom is het leuk en nuttig om mee te doen? Als je eenmaal begint met tellen, ontdek je steeds meer leven in je tuin of op je balkon. Hoe meer bewust je bent van al dat leven om je heen, hoe sneller je bereid bent om er ook rekening mee te houden. Je helpt de verspreiding van wilde soorten in beeld te brengen en je draagt bij aan meer bewustzijn over het belang van tuinen voor de natuur. Op tuintelling.nl vind je ook tips om je tuin diervriendelijker te maken, want iedereen kan een steentje bijdragen aan de overlevingskansen van vlinders, vogels, zoogdiertjes en amfibieën.


Dieren in je tuin

FotoDiervriendelijke tuinen Een kleine vijver in de tuin is een heerlijke plek voor de groene kikker. (foto: Pixabay)

Hoe gaat het met de dieren in de Nederlandse tuinen? De Vlinderstichting meldt op haar website dat de vlinders het moeilijk hebben in ons land, meer dan de helft van de vlindersoorten staat op de Rode Lijst en wordt bedreigt in zijn voorbestaan. Veel padden en kikkers vinden de dood onder autobanden tijdens hun jaarlijkse trek.

Veel dieren trekken dan ook richting de door ons bewoonde wereld en daarbij spelen onze tuinen en balkons een belangrijke rol.
Sommige zoogdieren en vogels hebben moeite zich staande te houden, nu er met name op het platteland steeds minder overlevingsmogelijkheden voor ze zijn. Veel dieren trekken dan ook richting de door ons bewoonde wereld en daarbij spelen onze tuinen en balkons een belangrijke rol. In een tuin vol tegels kunnen dieren niet leven, maar met een paar eenvoudige aanpassingen kan iedereen de dieren een handje helpen.


Kroeg tot kraamkamer

Wie wat langer kijkt ontdekt dat het ene dier alleen even iets komt eten of drinken en de tuin als kroeg gebruikt, terwijl een ander dier er komt slapen, de tuin als hotel. Weer andere dieren planten zich er voort en brengen er hun kroost groot. In dat geval is er sprake van een kraamkamer. Uit de tuintelling van verleden jaar kwam dat 49,7% van de tuinen wordt gebruikt als kroeg, 31,1% als hotel en 19,2% als kraamkamer. De organisatie hoopt dit jaar op meer kraamkamers, want dat zou kunnen betekenen dat het de dieren beter afgaat in onze directe omgeving.

Wil jij ook helpen om meer inzicht te krijgen in welke dieren er in de tuin voorkomen en of er grote verschillen zijn verdeeld over het land? Help de Dierenbescherming dan en tel tussen 14 april en 13 mei mee en geef je waarneming door via de website tuintelling.nl/kraamkamer. En spread the word!

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen