Een blokhut in de tuin

Wanneer je denkt aan een blokhut, denk je al snel aan houten huisjes in besneeuwde bergen of bij Scandinavische meren. Maar blokhutten zie je tegenwoordig ook vaak gewoon in de Nederlandse tuin. En dat is niet voor niets, want deze wat grotere tuinhuizen zijn ruim inzetbaar.

Tuinidee. Blokhut met zadeldak in de tuin #tuin #tuinidee #tuintotaalcenter #blokhut

De mogelijkheden van een blokhut

Houten blokhutten zijn ruim verkrijgbaar in verschillende maten en prijsklassen; van een klein huisje tot een grote luxe blokhut. En er is van alles mogelijk: met of zonder (overdekte) veranda of een extra verdieping en natuurlijk zijn de huisjes ook in verschillende kleuren te verkrijgen. Heb je een blokhut van goede kwaliteit, die op de juiste manier is gemonteerd en strak is afgewerkt, dan heb je een goede investering gedaan. Bij goed onderhoud* heeft een blokhut een lange levensduur. Ze zijn ideaal als tuinkantoor, gastenverblijf/weekend-verblijf, ruime hobbykamer of als mantelzorgwoning.

Tuinidee. Blokhut met overkapping in de tuin #tuin #tuinidee #tuintotaalcenter #blokhut

Een blokhut in de tuin is een ideale oplossing om ongestoord te kunnen werken, te hobbyen of te zorgen voor een familielid die dan toch een eigen woonruimte heeft. En dat allemaal in een sfeervolle, groene omgeving! Elektriciteit en waterleiding verhogen het comfort van je blokhut. Deze leidingen zijn eenvoudig door te trekken tijdens de opbouw.

De blokhut kan je het hele jaar door gebruiken wanneer deze goed geisoleerd is, in de winter in combinatie met een (elektrisch) kacheltje. Bovendien brengen ze de gezellige sfeer uit Scandinavië in je eigen achtertuin.

Tuinidee. Blokhut met zadeldak in de tuin #tuin #tuinidee #tuintotaalcenter #blokhut

Het verschil tussen een blokhut en een tuinhuis

Blokhutten worden anders gebouwd dan een standaard tuinhuis. Ze bestaan uit massieve (vuren)houten balken, die op elkaar worden gestapeld. De massieve houten wanden zorgen voor een vrij goede isolatie. Doordat de hoeken in elkaar grijpen, ontstaat er een stevige constructie. Bij een blokhut steken dan ook de zijkanten vaak naar buiten uit. Meestal is er ook sprake van een overstekend dak, wat de blokhut een robuuste en traditionele uitstraling geeft. Dat doet heel erg denken aan de traditionele blokhutten in de bossen van Canada, de huisjes in de bergen in de Alpen of de hutten in de Scandinavische landen. Fijn! De meeste tuinhuizen zijn kleiner en vaak opgebouwd door middel van houtskeletbouw.

Onderhoud van een blokhut*

Blokhut in de tuin als tuinkantoor, gastenverblijf, weekendverblijf of mantelzorgwoning.
Bron foto: pinterest

Om lang te kunnen genieten van een blokhut is regelmatig onderhoud belangrijk. Het hout wordt per slot van rekening voortdurend blootgesteld aan regen en wind, uv-stralen en temperatuurswisselingen. Om de twee à drie jaar is het goed om het hout te voorzien van een nieuw laagje verf of vernis. Veel hangt ook af van de plaats van de blokhut. Staat die in de volle zon, dan zal het hout iets vaker moeten worden bijgeschilderd. Bekijk hier meer voorbeelden van blokhutten & tuinhuizen

Deel dit artikel:

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen