pinterest
Grote tuinverbouwing? 5 tips

Grote tuinverbouwing? 5 tips

Al een paar jaar op rij hebben we in ons land warme en droge zomers. Heerlijk als je een tuin hebt, want dan kun je hier veel tijd doorbrengen. Maar ben je niet helemaal tevreden over je huidige tuin, en zou je graag dingen anders zien? Dan wordt het toch tijd voor een tuinverbouwing. Hoewel een tuinverbouwing minder ingrijpend klinkt dan een verbouwing aan je woning, is het vaak net zo’n grote of zelfs een grotere klus. Zorg daarom voor een goede voorbereiding. Onderstaande tips helpen je hierbij! 

1. Maak een lijstje met je tuinwensen (en ergernissen)

Wil je je tuin veranderen, dan is het allereerst belangrijk om te inventariseren wat je precies in de nieuwe tuin zou willen hebben of kunnen doen. Inspiratie kun je online of in tuinmagazines vinden. Het is belangrijk om echt over je eigen wensen na te denken, hoewel je natuurlijk ook kunt kijken naar tuintrends. Zet daarnaast ook op papier waar je je aan ergert, nu of in het verleden. Door dit inzichtelijk te maken, voorkom je dat dit in de nieuwe situatie weer zal voorkomen.

2. Je huidige tuin inventariseren

Om vanuit de bestaande situatie tot een nieuw tuinplan te komen is het handig om vervolgens een matenplan te maken. Dit is een simpele plattegrond waarop duidelijk te zien is hoe je woning op het perceel staat en waar de kavelgrenzen lopen. Meet alles op, gebruik een bouwtekening van je woning als je deze hebt of vraag een kaveltekening op bij het kadaster. Geef op het matenplan aan welke elementen zoals bomen, schuur of erfafscheiding je wil laten staan. Ook is het handig om ramen en deuren in te tekenen.

3. Maak een ontwerpschets 

Nu je een goed idee hebt van wat je met de tuin wil doen, kun je gaan schetsen. Maak een aantal nieuwe plattegronden op basis van het bovenstaande matenplan. Teken hierop alvast de elementen in die aanwezig zullen blijven. Geef op de schetsen ook aan welke zichtlijnen belangrijk zijn, en hoe de zon draait ten opzichte van de tuin. Vervolgens kun je nadenken welke opties er allemaal zijn op basis van je tuinwensen. Maak meerdere versies zodat je een goed idee krijgt over de beste indeling.

4. Zelf doen of een tuinbedrijf inschakelen?

Zodra je een aantal ideeën op papier hebt gezet, kun je na gaan denken over de praktische uitvoering. Wil en kun je deze grote tuinverbouwing zelf uitvoeren, of wil je deze (gedeeltelijk) uitbesteden aan een tuinbedrijf? Het is sowieso altijd handig om een paar tuinbedrijven langs te laten komen. Zij hebben vanuit hun ervaring misschien nog wel meer mooie of handige ideeën. Vraag meerdere offertes op, zodat je de prijzen goed kunt vergelijken. Wil je het werk (gedeeltelijk) zelf doen, dan kun je bij bouwmarkten of tuincentra prijzen vinden om een kostenraming te maken.

5. Denk na over de financiering van een tuinverbouwing 

Hierboven werden al kort de kosten genoemd die komen kijken bij een grote tuinverbouwing. Nu je ook een idee hebt wat de tuinverbouwing gaat kosten, ga je bepalen hoe je dit gaan financieren. Heb je niet voldoende spaargeld voor een grote tuinverbouwing? Dan kun je hiervoor ook geld bij Becam lenen. Hier sluit je een lening af tegen de laagst mogelijke rente en met de beste voorwaarden. Bij Becam kun je gemakkelijk verschillende goedkope leningen vergelijken en een lening online aanvragen.

Succes met de tuinverbouwing, en geniet daarna van het resultaat!

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen