pinterest
5 Tips voor het maaien van je gazon

5 Tips voor het maaien van je gazon

Om je gazon groen en mooi dicht te laten groeien, is het belangrijk dat je regelmatig het gras maait. Hierbij kom je al snel uitdagingen tegen, want je gazon ontwikkeld zich niet altijd zo mooi als je zou willen. Tuinmerk Cub Cadet zet enkele tips voor het onderhoud tijdens de zomermaanden op een rijtje.

1. Het goede moment

Bij het maaien van het gazon zijn vooral de tijd van het jaar en het weer van groot belang: gazons groeien drie tot vier centimeter per week. Dit kun je wegmaaien. Bij droogte, in de schaduw en in de herfst mag het gazon een centimeter langer zijn om toch voldoende licht te krijgen. Bij zomerse droogte verbrandt het gazon op deze manier niet zo snel. De langere grassprieten zorgen voor schaduw op de grond en dat het vocht beter vast wordt gehouden. Om te voorkomen dat het gazon in de middaghitte verbrandt, zijn de ochtend of vroege avond het meest geschikt om het gazon in de zomer te maaien.

2. Maai alleen als het gras niet nat is

Regen daarentegen betekent afwachten, want de algemene regel is: maai alleen als het gazon niet nat is. Een nat gazon, door regen of sproeien, maaien geeft geen zuivere snede. Als een regenperiode langer duurt dan normaal, kan het gras hoger groeien dan de bedoeling is. Ook als het gazon wat langer is na de vakantieperiode mag de snede niet te zwaar zijn, dit is niet goed voor het gras. Beter is de zogenaamde eenderde snede. Eerst een derde maaien en dan een paar dagen later het gazon goed in model brengen.

Belangrijk: Vooral als het maaisel als mulch op het gras blijft liggen, moet het maaisel zo kort mogelijk zijn. Anders komen de afgesneden stengels op het gazon te liggen en bereiken licht en lucht de wortels niet goed. Dit ziet er niet mooi uit en vergroot de kans op rot en schimmelziektes. Dus ook hier maaien in twee fasen. De eerste snede wordt zoals gebruikelijk verwijderd, de tweede blijft als fijne mulch op het gazon.

3. Kijk uit waar je loopt

Loop bij het maaien van het gazon alleen op het gemaaide gebied. Als het gras wordt platgetrapt voordat je er met de grasmaaier overheen gaat, wordt het maar langzaam weer recht en wordt het mogelijk niet op gelijke hoogte gemaaid.

4. Wees voorzichtig op hellingen

Maaien op hellingen blijkt vaak een bijzondere uitdaging te zijn, die bijzondere fysieke inspanning vereist en dus ook een extra risico op ongevallen met zich meebrengt. Belangrijk: Maai niet op extreem steile hellingen. Als u op hellingen maait, zorg er dan voor dat u stevig staat en maai langzaam. Wees extra voorzichtig bij het veranderen van richting - hier bestaat gevaar voor struikelen! Maai daarbij altijd over de helling met een grasmaaier zoals de stevige Cub Cadet LM5 E 51R. Een grasmaaier met accu is namelijk geschikter dan een benzinemaaier. Dit is niet alleen belangrijk voor de veiligheid, maar zorgt er ook voor dat het gras gelijkmatig wordt gemaaid en dat de grasmat niet wordt beschadigd door oneffen grond.

Tip: Als alternatief voor de klassieke grasmaaier kunnen ook robotmaaiers worden gebruikt, zodat je zelf lekker de tijd hebt voor andere dingen.

5. Bomen, bedden en andere obstakels

Bijna rechthoekige gazons met rechte lijnen zijn het gemakkelijkst te maaien. Deze ideale toestand is echter in zeer weinig tuinen aanwezig. In plaats daarvan zorgen gazons met bomen, struiken, bloem- en groenteperken en/of vijvers voor tal van obstakels. In kleine tuinen kan het maaien van het gras prima met een handmaaier gebeuren. Belangrijk: Pas op dat de buitenste wielen van de grasmaaier niet in het aangrenzende bed glijden. Anders kan het mes stukken van de grasmat afsnijden. Het is beter om een ​​smalle strook achter te laten en daarna de randen bij te werken met een grasschaar of een grastrimmer.

In grote tuinen wordt vaak een zitmaaier gebruikt, waarmee snel en eenvoudig grote oppervlakten gemaaid kunnen worden. Het wordt echter lastiger wanneer ingewikkelde draaimanoeuvres nodig zijn om de zitmaaier zo dicht mogelijk bij bomen en bloemperken of andere obstakels te krijgen. Maar ook hier zijn er praktische oplossingen.

Tip: Bijzonder gebruiksvriendelijk zijn zitmaaiers die helemaal geen draaicirkel nodig hebben en dankzij stuurbediening en vierwielbesturing ook in ingewikkelde situaties zeer goed kunnen worden gebruikt.

Bron: Cubcadet.com

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen