pinterest
10X tuinplanten waar je ontspannen van wordt

10X tuinplanten waar je ontspannen van wordt

Relax en ontspan in je eigen tuin met planten die positieve en kalmerende eigenschappen hebben. Ze maken een zacht ritselend geluid, hebben een prettige geur, en zijn aantrekkelijk voor vlinders. Zet er één of meerdere in je tuin of op je balkon en ervaar het relaxte effect.

Tuinplanten met kalmerende eigenschappen 

Welke plant je kiest, hangt af van je persoonlijke smaak, maar let ook vooral op hoe je zintuigen geprikkeld worden. Snuif de heerlijke geuren op, bewonder de bloemenpracht en voel hoe zacht bladeren zijn. Zie je op tegen het onderhoud? Wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat tuinwerk zoals wieden, schoffelen, oogsten en snoeien een heilzame werking heeft.

10 planten met ontspannende invloed

Het zachte geluid van Bamboe

Foto10X tuinplanten waar je ontspannen van wordt
Het zachte geluid van de blaadjes in de wind en het mooie groen van bamboe zorgen voor rust en evenwicht in de tuin. Bamboe kan als solitair, als haag en als groen accent tussen bloeiers worden geplant.

Het parfum van Lavendel

Foto10X tuinplanten waar je ontspannen van wordt
Het parfum van lavendel en ontspanning gaan hand in hand. Wat gedroogde lavendel onder je hoofdkussen of naast je bed en je slaapt als een roos. Lavendel is ideaal als mini-haag langs een terras, maar ook mooi in een pot en goed te combineren met vaste planten.

De wiegende halmen van Siergrassen

Foto10X tuinplanten waar je ontspannen van wordt
Net als bamboe gaat er een rustgevend effect uit van siergrassen. Stilletjes wiegen de halmen (met zachte bloeiaren) gracieus bij elk briesje en maken daarbij een zacht, ritselend geluid. Ook het aaibaarheidsgehalte van siergrassen is een belangrijk pluspunt. Je kunt ze zowel in de volle grond als in potten zetten.

De schoonheid van Ridderspoor

Foto10X tuinplanten waar je ontspannen van wordt
Bloemen in pastelkleuren zijn echte sfeermakers. Hoge bloeiende riddersporen bijvoorbeeld zijn in zomermaanden echte eyecatchers. De schoonheid van de bloemen werkt verstillend. Geniet extra van de bloemen door een paar exemplaren van de steel te plukken en ze in een schaal met water te laten drijven.

Waterlelie voor een Oosters accent

Foto10X tuinplanten waar je ontspannen van wordt
Een kabbelend waterelement of een vijver zorgt voor een ontspannen sfeer. Waterlelies zorgen daar voor een prettig Oosters accent. In een vijver gebruiken kikkers de waterlelie als rustplek. Samen met de wonderschone bloem een schouwspel waar je rustig van wordt. Een goed alternatief voor een vijver is een grote schaal of bak met een waterlelie.

Weerstandverhogend effect van de Zonnehoed

Foto10X tuinplanten waar je ontspannen van wordt
Niet alleen een zonnegroet in de tuin, maar ook een zonnehoed! De plant met de botanische naam Echinacaea is vooral bekend om het weerstandverhogend effect. De bloemen (op stevige stelen) zorgen voor continu bezoek van vlinders. Zelfs uitgebloeid is de zonnehoed nog sierlijk en decoratief. Geniet extra van de bloem door één exemplaar in een slanke vaas of fles te zetten.

De heerlijke geur van Tijm

Foto10X tuinplanten waar je ontspannen van wordt
Adem in, adem uit! De heerlijke geur komt vrij als je dit kruid aanraakt en ook als je er dicht langsloopt. En aan het begin van de zomer zit de plant vol met kleine bloemen. Tijm houdt van volle zon en kan prima in potten groeien. Ook kruiden als munt en rozemarijn zijn onweerstaanbaar.

Vlinders zijn dol op Verbena

Foto10X tuinplanten waar je ontspannen van wordt
Verbena is een eenjarige zomerbloeier die tot ver in de nazomer bloeit. Het plantje zorgt voor een kleurig accent in potten en zal ook in de border de show stelen. Vlinders zijn dol op Verbena. Kies wel voor pastelkleurige soorten.

Metamorfose met Clematis

Foto10X tuinplanten waar je ontspannen van wordt
Een kale muur of kille schutting kan met bloeiende klimplanten als clematis een ware metamorfose ondergaan. Zo oogt de tuin een stuk natuurlijker en voel je je meer in balans. Is de clematis uitgebloeid dan zorgt het mooie blad voor een harmonieus groen accent.

Het zoete parfum van de Vlinderstruik

Foto10X tuinplanten waar je ontspannen van wordt
Behalve mooie bloemen heeft de vlinderstruik een prettig zoet parfum. De sterkte varieert per soort. Voor vlinders zijn de bloemen onweerstaanbaar. Zet je stoel in de buurt van de struik en het rustgevende schouwspel van soms wel een aantal vlinders op één bloem verveelt nooit.

Bekijk hier meer producten voor de tuin die ontspannend en kalmerend werken.

Bron en beeldmateriaal: Mooiwatplantendoen.nl

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen