pinterest
Tuintrends van 2021

Tuintrends van 2021

We kijken uit naar een heerlijk nieuw tuinjaar en hebben extra zin om te genieten van de gezonde buitenlucht, het groen en het licht van de zon in onze eigen buitenruimte. Heb jij ook zo'n zin om plannen te maken voor je tuin, terras, balkon of dakterras? We zetten de nieuwste stijltrends voor je op een rij!

In de tuintrends zien we volop aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en goed watermanagement.

De voorbeeldtuinen van Tuinbranche Nederland laten voor 2021 zien dat levend groen de basis vormt. Er is volop aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en goed watermanagement. Dat laatste betekent dat bij flinke regenbuien het water snel wegloopt maar ook opgevangen (en voor de tuin behouden) kan worden. Een prettige, groene en gezonde woonomgeving voor mens en dier. 

1. Tuintrend: zacht & veilig

FotoTuintrends van 2021

Door alles wat er momenteel in de wereld gebeurt, willen we een woonomgeving die echt warm en veilig voelt. Dat geldt ook voor je buitenruimte. We zien voor binnen, maar ook voor buiten afgeronde en organische vormen, die dit gevoel versterken. Een warm kleurenpalet van lichte en donkere tinten geven een extra zachte uitstraling waardoor iedereen zich extra op zijn gemak voelt. Een belangrijke accentkleur dit jaar is roze.

FotoTuintrends van 2021

Planten bij deze tuintrend:

In de Zachte Veilige Tuin vormen gras, slingerende borders en afgeronde tuinmeubelen een uitnodigend geheel. De planten zijn huidkleurig zoals purperklokje (Heuchera) en zijn beweeglijk en transparant als siergrassen. Rijkbloeiende hortensia’s (Hydrangea) zorgen voor kleuraccenten. De ronde potten geven het geheel een huiselijke uitstraling.

2. Tuintrend: beschutte biotoop tuin

FotoTuintrends van 2021

Door de klimaatverandering en de pandemie worden we ons ervan bewust dat er iets moet veranderen. Thema’s als duurzaamheid en natuur zijn van toenemend belang. In je tuin kan je een plekje met natuur creëren, waarin je je helemaal kunt afzonderen. Een ideale omgeving om tot rust te komen en om ongestoord te werken. Biodiversiteit en wateropvang zijn belangrijk en zo kun je de tuin als een klein ecosysteem inrichten.

FotoTuintrends van 2021

Planten bij deze tuintrend

De beschutte Biotoop Tuin bevat veel hoge planten (zoals siergrassen) die je behaaglijk omringen. Door het gebruikte grind kan regenwater snel de bodem inzakken, maar het wordt ook opgevangen in de minivijver met waterplanten. De schuttingen van riet of beton geven een extra ambachtelijke en duurzame uitstraling. Meisjesogen (Coreopsis) zorgt voor een vrolijk geelaccent tussen het welig groen.

Eigenzinnige Patiotuin

FotoTuintrends van 2021

De wereld is volop in beweging. Ook in de tuin is de zoektocht naar nieuwe verhoudingen zichtbaar. De vertrouwde indeling gaat letterlijk op de schop. Kleine halfomsloten ruimten, trappen en verhogingen maken van de buitenruimte een nieuw, speels geheel. 

Door de hoogteverschillen is het zicht op de tuin steeds anders. Door te experimenteren met de bakken en de planten blijft de tuin spannend. De monochrome, krachtige kleurvlakken, de geometrische vormen, een trapje naar de toekomst én het ronde venster als doorkijk naar die toekomst, is deze patiotuin voor mensen die de nieuwe tijd omarmen.

FotoTuintrends van 2021

Planten bij deze trend

Kleurrijke planten als zonnebloem (Helianthus), dahlia, vlambloem (Phlox) en hortensia (Hydrangea) staan prachtig bij de blauwe en roestbruine tinten. Een designmeubel maakt het af.

Trendwatcher

Op verzoek van Tuinbranche Nederland heeft trendwatcher Aafje Nijman de huidige tijdgeest en de daaruit voortvloeiende stijltrends geschetst. Corona heeft als een katalysator gewerkt voor de ontwikkelingen die zich sterker en sneller manifesteren. We zitten middenin een veranderingsproces waarvan de gevolgen duidelijk zichtbaar worden. De overgang naar de nieuwe situatie verlangt van ons dat we actie ondernemen en, voor een betere toekomst, onze gewoontes aanpassen. 

Bron: Tuinbranche Nederland
Fotocredits: Maayke de Ridder
Tuinontwerp en realisatie: Wim Wijsman Zeist i.o.v. Tuinbranche Nederland

De trendtuinen zijn mede mogelijk gemaakt door Griffioen Wassenaar (tuinplanten), Rijnbeek & Zoon B.V. (tuinplanten), Capi-Europe (plantenbakken), Huiting Groep, Tjinco (betonnen zitelementen) en Extremis (Picnik meubel).

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen