pinterest
Dit zijn de 3 tuintrends voor komend jaar

Dit zijn de 3 tuintrends voor komend jaar

Het klimaat en de biodiversiteit staan dit jaar centraal in de tuin. Tenminste, dat signaleert Tuinbranche Nederland. Onder de namen Fresh Start, Bright and Breezy en Traditional Sentiment staan beide volop in de schijnwerpers. Onderzoek geeft aan dat tuinbezitters met hun tuin graag bijdragen aan een beter klimaat. Om ze een handje te helpen heeft Tuinbranche Nederland het Groen Klimaatplein ontwikkeld; eenvoudige ideeën die je in meerdere tuincentra kunt bekijken. Hieronder drie tuinideeën waar je dit jaar mee aan de slag kan, ter inspiratie!

Fresh Start

FotoDit zijn de 3 tuintrends voor komend jaar

Maayke de Ridder, ontwerp Ecospace studios

Waar denk je aan bij de woorden Fresh Start? Helder misschien, wit, lichtgekleurd? Met een frisse blik gericht op de toekomst. Eenvoudig, strak en overzichtelijk. Binnen deze trend is veel ruimte voor eigen inbreng door met verschillende kleuren te werken die de uitstraling van wit versterken. Efficiënt omgaan met de ruimte in de tuin. Denk aan een plantenwand met verplaatsbare plantenbakken, verrijdbare potten of een zwevende ligstoel boven het groen.

FotoDit zijn de 3 tuintrends voor komend jaar

Foto Maayke de Ridder, ontwerp Darren Hawkes Landscapes

Doorbreek oude patronen, start nieuwe met duurzaamheid en het milieu in je achterhoofd. Zorg dat bijen, vlinders en andere bestuivers zich welkom voelen in je tuin. En maak gebruik van gerecyclede materialen.

Bright and Breezy

FotoDit zijn de 3 tuintrends voor komend jaar

Foto Maayke de Ridder, ontwerp Philippa Pearson

Deze trend kenmerkt zich door de veelheid aan kleur en vrolijkheid. Alsof je op vakantie bent in je eigen tuin. Maak in je tuin aparte hoekjes met elk een eigen functie. Een terrastafel om met familie en vrienden aan te borrelen, maar ook een plekje voor jezelf waar je lekker kunt ontspannen. Een echte musthave is een hangmat om in alle rust een boek te lezen of een comfortabele stoel met uitzicht op het groen.

FotoDit zijn de 3 tuintrends voor komend jaar

Foto Maayke de Ridder, Hampton Court Flower Show

Bonte bloemenborders maken het af. Binnen deze trend kan en mag veel. Wilde bloemen, hier en daar wat onkruid en vooral veel groen in plaats van tegels zorgt voor een klimaatbestendige tuin. Harken in een Bright and Breezy is niet aan de orde.

Traditional Sentiment

FotoDit zijn de 3 tuintrends voor komend jaar

Iets wat we misschien allemaal een beetje hebben gemist de afgelopen tijd, geeft deze trend terug. Warmte en geborgenheid. Traditional Sentiment is geïnspireerd op de sfeer uit de jaren vijftig. De tuin heeft door het gebruik van donkere, geruststellende kleuren zoals paars en bruin een nostalgische uitstraling.

FotoDit zijn de 3 tuintrends voor komend jaar

Foto Maayke de Ridder, Chelsea Flower Show

Geborgenheid wordt versterkt door klimplanten langs een muur of schutting. Geurende tuinrozen roepen een vertrouwd gevoel op. De bloemen hebben ook grote aantrekkingskracht op insecten. In deze tuintrend past ook de moestuin. Met fruitbomen!

Groen Klimaatplein

FotoDit zijn de 3 tuintrends voor komend jaar

Het Groen Klimaatplein dat is ontwikkeld door Tuinbranche Nederland is gedaan in samenwerking met gemeenten en waterschappen. Je vindt er slimme producten en vooral veel inspiratie om je eigen tuin klimaatbestendig te maken. Denk hierbij aan groene daken, watermanagement in de tuin, verminderen van bestrating en biodiversiteit. Meer informatie vind je hier.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen