pinterest
Tuinverlichting plaatsen

Tuinverlichting plaatsen

Bij een mooi ingerichte tuin hoort ook de juiste tuinverlichting. Tuinverlichting is praktisch voor als je op warme zomeravonden lang buiten zit, maar is ook heel sfeervol tijdens de winterdagen. Het plaatsen van tuinverlichting in je tuin moet je niet zomaar doen, anders creëer je geen eenheid in je tuin. Waar moet je aan denken als je tuinverlichting wilt plaatsen?

Stel een lichtplan op

Voor interieurverlichting wordt vaak een lichtplan opgesteld. Voor buiten wordt de buitenverlichting vaak onderschat, maar een lichtplan kan ook voor je tuin gemaakt worden. Een lichtplan is relatief eenvoudig op te stellen. Maak een plattegrond van je tuin en teken hier alle belangrijke voorwerpen in, zoals een boom, terras, vijver en schuur. Geef vervolgens op het lichtplan aan, aan welk soort verlichting je behoefte hebt op bepaalde plekken. Zo kun je veel beter een inschatting maken van je lichtbehoefte en hoef je niet bang te zijn dat je achteraf extra verlichting moet bijkopen.

Soorten verlichting

Om op je lichtplan de soorten verlichting aan te geven, moet je wel weten welke soorten verlichting er zijn en wat de betreffende soort verlichting inhoudt. Je kunt tuinverlichting opdelen in drie verlichtingssoorten:

Functionele verlichting

Functionele verlichting wordt ook wel eens basisverlichting genoemd. Dit is verlichting dat je in staat stelt om je tuin, je tuinpad, schuur en woning goed zichtbaar te maken. Het is verlichting die je nodig hebt om te zien waar je loopt. Functionele verlichting wordt dan ook geplaatst als een wandlamp bij de ingang van de schuur of de carport. Ook op de plek waar je de vuilniscontainer hebt staan is functionele verlichting handig. Rondom tuinpaden en eventueel het terras kan ook functionele verlichting nodig zijn.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting is een soort verlichting dat de tuin gezellig en sfeervol maakt tijdens de donkere uren. Het is een subtielere achtergrondverlichting die nooit verblindt. Het spreekt voor zich dat je sfeerverlichting vooral plaatst rondom het terras of rondom een boom of in de struiken.

Accentverlichting

Wil je bepaalde onderdelen van je tuin 's avonds ook goed verlichten? Dan maak je gebruik van accentverlichting. Hiermee accentueer je door middel van licht een bepaald voorwerp. Dit kan een vijver zijn, een sculptuur of een oude boom.

Elektrisch of zonne-energie?

Het klimaat speelt een steeds belangrijkere rol bij veel beslissingen die je moet maken. Dit geldt ook voor tuinverlichting. Laat je je tuinverlichting op stroom branden of op zonne-energie? Voor beide methodes valt wat te zeggen. Tuinverlichting op elektriciteit vergt meer werk om aan te leggen. Je moet elektriciteitskabels in de grond graven en het moet bovendien waterdicht zijn.
Wil je ondanks gebruik van elektriciteit het toch ecologisch verantwoord houden? Ga dan energieleveranciers vergelijken. Met energieleveranciers vergelijken vind je namelijk de meest groene leverancier, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over te veel energieverbruik door je tuinverlichting.

Tuinverlichting op zonne-energie is helemaal in opkomst. Het voordeel hiervan is ook dat je geen kabels in je tuin hoeft te graven en je veel flexibeler met je verlichting bent. Een nadeel is dat je de verlichting in de herfst en winter niet voldoende opladen. Hierdoor zul je tijdens deze maanden niet optimaal van goede tuinverlichting genieten.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen