pinterest
Wat te doen tegen buxusmot? 5 tips om er vanaf te komen

Wat te doen tegen buxusmot? 5 tips om er vanaf te komen

Heb je last van een aangevreten buxus? De kans is groot dat je last heb van de zogenaamde buxusmot. De buxusmot kwam voor 2007 niet voor in ons land, maar is vermoedelijk bij ons terechtgekomen door de import van buxus uit Azië. De laatste jaren is de buxusmot met een flinke opmars bezig. De buxusmot verspreidt zich snel en is moeilijk te bestrijden. In dit artikel geven we je 5 tips om van de buxusmot af te komen. 

Tip 1: Bespuit de buxus met een biologisch bestrijdingsmiddel of groene zeep

De buxusmot en buxusrups (dit zijn de rupsen van de mot) zijn goed te bestrijden met biologische middelen. Gebruik van chemische middelen wordt afgeraden, omdat dit ook andere dieren die in de haag leven kan doden. Toch zijn ook de biologische middelen niet geheel onschadelijk, de vlinderstichting meldt namelijk dat het gebruik van deze middelen ook andere rupsen kan doden. 

FotoWat te doen tegen buxusmot? 5 tips om er vanaf te komen

Tip 2: Verwijder rupsen en poppen met de hand

Als je er op tijd bij bent, kun je de rupsen en poppen met de hand uit de buxus verwijderen. Dit is een tijdrovend klusje, maar zeer effectief! Let er dan wel op dat je ze niet op de grond laat vallen (dan kunnen ze weer terug in de buxus). Het beste kun je de motten en rupsen aan vogels, spinnen, naakt- of huisslakken voeren. 

Tip 3: Maak gebruik van natuurlijke vijanden

De koolmees eet de rupsen en motten graag op. Je kunt het de koolmees gemakkelijker maken door op plekken waar veel buxusmotten zitten, de buxus een beetje kaal te knippen. De koolmees kan dan goed bij de rupsen. Andere dieren die van deze rupsen houden zijn bijvoorbeeld naaktslakken, pimpelmezen, mussen en merels. 

Tip 4: Gebruik een feromoonval

Een feromoonval bevat lokstof van vrouwtjes. De mannelijke buxusmot wordt hierdoor aangetrokken. Als zij vervolgens de val invliegen, kunnen ze er niet meer uitkomen. De motten kunnen zich dus niet meer voortplanten. 

Tip 5: Vervang de buxus door een andere soort

Tot slot een laatste tip. Het bestrijden van de buxus is een steeds terugkerende klus. Als je daar geen zin in hebt of als de buxus al te ver is aangetast, is er ook een andere oplossing: vervang de buxus door een andere soort. Er zijn verschillende soorten die geen last hebben van de buxusrups. Wij raden aan om voor een ilex haag te kiezen, omdat deze het meest op de buxus lijkt, maar geen last heeft van de rupsen en motten. Met name de Ilex crenata Green Hedge is nauwelijks van de buxus te onderscheiden. Deze soort wordt dan ook vaak ingezet als buxus vervanger. Alternatieven zijn de ligusterhaag en de taxus. Deze soorten lijken niet op de buxus, maar hebben geen last van de buxusmot. 

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen