pinterest
Zwembad in de tuin | Zwembaden Special

Zwembad in de tuin | Zwembaden Special

De beslissing is genomen: er komt een zwembad in de tuin. Maar wat voor soort? Van welke afmeting? Binnen of buiten? Wij maakten een vijf stappen-plan als leidraad bij het kiezen.

Stappenplan bij het kiezen en kopen van een privé zwembad

Stap 1: de lokatie

Het eerste besluit dat genomen moet worden, is de plaats waar het zwembad moet komen. De ideale plek voor een buitenbad is in de zon, uit de wind en niet al te dicht bij bomen. De tuin hoeft niet gigantisch te zijn. Maar het mooiste resultaat ontstaat natuurlijk als de verhoudingen tussen het formaat van de tuin en van het zwembad kloppen.

Vuistregel van zwembadbouwers is dat voor een buitenbad van vier bij acht meter een tuinoppervlak van tachtig tot honderd vierkante meter nodig is. Het zwembad binnen realiseren is ook een optie. Mits daar plek voor is. Alleen moeten dan wel speciale voorzieningen voor de klimaatbeheersing worden aangebracht. In die zin brengt een binnenzwembad altijd een hoger kostenplaatje met zich mee.

Stap 2: soort zwembad

Zwembaden zijn er in alle soorten, maten en materialen. Er is er dus altijd wel een die perfect bij de locatie en de toekomstige eigenaar past. 

Polyesterbad
Een voorgevormd polyesterbad uit één stuk is een veel verkochte zwembadvorm. Glasvezelversterkt polyester heeft als voordeel dat het glad is en dus aangenaam aanvoelt, kleurvast is, onderhoudsarm én tegen een stootje kan. Met zo’n bad ben je vanzelfsprekend wel gebonden aan standaardmaten en –modellen. Andere afmetingen in gedachten? Dan is een polyester elementenbad een optie. Bij een elementenbad worden de wanden en bodem opgebouwd uit losse segmenten glasvezelversterkt polyester. In principe is elke gewenste afmeting mogelijk

Foliebad
Nog een optie is het prefab foliebad. Ofwel een frame van verzinkt staal of kunststof dat wordt bekleed met een laag PVC. Prefab foliebaden zijn meestal rond – omdat de water- en gronddruk dan het beste wordt verdeeld – of achthoekig of ovaal. Foliebaden hebben meestal een doorsnede tussen de drie en negen meter. Ze worden geheel of gedeeltelijk ingegraven. Bouwkundige foliebaden bestaan uit een op maat gemaakte betonnen bak bekleed met een laag isolatiemateriaal. Daaroverheen worden de foliebanen (1,5 mm dik) aangebracht die waterdicht worden gelast. Voordeel van een bouwkundig foliebad is uiteraard dat er meer mogelijkheden zijn om de afmetingen, diepte en accessoires op de persoonlijke voorkeur af te stemmen.

Opzetbad
Wie alleen in het zomerseizoen wil zwemmen en geen ruimte wil opofferen voor een permanent zwembad, zou een opzetbad kunnen overwegen. De installatie is simpel, want een kwestie van het frame opzetten, de op maat gemaakte folie over het frame spannen en water erin laten stromen. Door innovatieve technieken zijn er zelfs pop up-baden die zichzelf opzetten als het water in het bad stroomt. Opzetbaden zijn er met een doorsnede tot zeven meter. De uitstraling is natuurlijk wel anders dan die van een permanent zwembad. Opzetbaden worden - net als houten zwembaden - compleet met filterunit geleverd.

Stap 3: de afmetingen

De ideale vorm van het zwembad - rond, ovaal, rechthoekig, achthoekig - hangt in de eerste plaats van de beschikbare ruimte af. Ook de persoonlijke smaak speelt een rol, de een houdt nu eenmaal van strak en recht, de ander van een wat speelsere vorm. Hoe langer het bad, hoe beter je baantjes kunt trekken. Maar groot is geen must. Een kwalitatief goede jetstream biedt voldoende tegenstroom en dus trainingsmogelijkheden voor de geoefende zwemmer. Polyester monoblock-baden hebben doorgaans een lengte van zeven tot tien meter bij een breedte tot vier meter. De diepte is meestal 150 cm. Dieper is ook niet nodig. In 150 cm diep water kun je lekker zwemmen. Hoe ondieper het zwembad, hoe minder water je hoeft te verwarmen. Duiken kan ook bij een diepte van 150 cm. Zolang tenminste niet voor een duikplank wordt gekozen, want dan is minimaal 350 cm nodig.

Stap 4: de details

Een goede zwembadbouwer verkoopt geen zwembaden, maar levert een op maat gesneden ontwerp. Want met het uitzoeken van een bepaald soort bad en de kleur van het polyester of folie (blauw of wit) ben je er nog niet. Andere keuzes die gemaakt moeten worden betreffen bijvoorbeeld accessoires als een glijbaan, jetstream of waterval die al dan niet in het ontwerp geïntegreerd moeten worden en de manier waarop het zwembad wordt afgewerkt. Ook zaken als afdekking, verwarming en onderhoud zijn iets om goed over na te denken. Niet alleen omdat het praktisch en budgettair gezien handiger is om de zaken in één keer goed aan te pakken. Ook omdat de technische kant van het verhaal zeer bepalend is voor het gebruiksplezier.

Stap 5: de installatie

Een ervaren zwembadbouwer  kan het hele proces - van ontwerp en aanvragen van een eventuele bouwvergunning tot aan de aanleg en afwerking - stap-voor-stap begeleiden, zodat je er geen omkijken meer naar hebt. Alles bij één bedrijf onder brengen heeft zo zijn voordelen. Hoewel je als opdrachtgever natuurlijk altijd de vrijheid hebt om bepaalde delen van het traject in eigen hand te nemen; denk aan het afgraven van de grond of de afwerking naderhand. Een eigen zwembad is een investering voor jaren. Met uitzondering van een prefab opzetbad is de installatie dus echt iets om aan de vakman over te laten. Die kan zaken als de bodemgesteldheid het beste beoordelen en weet dus of er speciale voorzieningen nodig zijn. Bijvoorbeeld bronbemaling tegen een te hoge grondwaterstand of een dubbele betonplaat om verzakkingen te voorkomen. Juist zo’n technisch goede basis is de voorwaarde om lang van de investering te kunnen genieten.

Meer weten over een prive zwembad in je tuin? Kijk dan hier en vraag vrijblijvend informatie aan

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen