Aan- of uitbouw?

Een woning vergroten kan door een uitbreiding of een bergruimte zoals een zolder transformeren naar een leefruimte. Het verschil tussen een aanbouw en uitbouw is dat met een aanbouw een afzonderlijke ruimte aan het hoofdgebouw wordt toegevoegd en met een uitbouw wordt een bestaande ruimte in de woning vergroot.

Een aan- of uitbouw #aanbouw #uitbouw #verbouwen

Uitbouw

Bij een uitbouw gaat het om het vergroten van de huidige leefruimte in welke vorm dan ook. Dit kan gaan om een keuken, eetkamer, woonkamer, erker of garage. Hierbij wordt de gevel doorgebroken om de woonruimte te vergroten en tot één groot geheel te maken. De leefruimte van een woning wordt door een uitbouw vergroot. Er wordt dus geen nieuwe constructie aan de woning vastgemaakt.

Aanbouw

Bij het bouwen van een aanbouw, wordt er een nieuwe constructie aan de woning toegepast. De woning heeft dus een ruimte gekregen maar dit hoeft niet per se voor extra leefruimte in huis te zorgen. De ruimte in de aanbouw wordt gezien als een losse ruimte die aan de woning is toegevoegd. Voorbeelden van aanbouwen zijn: een garage, carport, bijkeuken of glazen serre. Een aanbouw heeft dus een andere functie dan een uitbouw.

Kosten

De kosten van een aan- en uitbouw kunnen verschillen, maar de kosten zijn per bouwproject afhankelijk van de grootte, de materiaalkeuze, fundering en de mate van afwerking. Stenen zijn duurder maar hebben wel een klassiekere uitstraling. Dikwijls wordt gebruik gemaakt van glas. Met glas blijft de lichtinval optimaal. Door het toepassen van een glasschuifwand wordt de ruimte niet alleen optisch groter, maar wordt ook de beleving van buiten naar binnen gehaald. Bij de fundering gaat het vooral om de bodemsoort die onder de plaats van het bouwwerk ligt. In de praktijk zit er maar een klein verschil tussen de kosten van een uitbouw en een aanbouw. Een prefab uitbouw is in ieder geval voordeliger dan een maatwerk uitbouw.

Meestal is er een vergunning nodig als aan de voor- of zijkant van de woning wordt verbouwd. Dit wordt bepaald of het straatbeeld door de uitbouw verandert of niet. Aan de achterkant van de woning kan meestal vergunningsvrij uitgebouwd worden. De prijs voor een vergunning verschilt per gemeente, maar bedraagt ca. 2% van de bouwkosten.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen