pinterest
De juiste houtsoort voor je carport kiezen

De juiste houtsoort voor je carport kiezen

Wil je een carport laten bouwen? Dan kun je veel verschillende keuzes maken. Kies je voor gelamineerd of massief hout? Vind je lariks mooier, of hout van de fijnspar? Of liever toch een carport van douglashout in de tuin? Een kleine gids om de juiste houtsoort te kiezen.

Gelamineerd of massief?

Je kunt kiezen voor gelamineerd hout of massief hout. Wanneer we het hebben over massief hout, hebben we het over een onderdeel dat uit één stuk komt. Gelamineerd hout wordt juist gemaakt van meerdere platen hout, met dezelfde nerfrichting. Beiden hebben hun voordelen en nadelen.

Het voordeel van gelijmd (of gelamineerd) hout, is dat het hele goede uitstekende statische eigenschappen heeft. Het scheurt nauwelijks en is heel vochtbestendig. Het heeft bovendien een hoog draagvermogen. Het nadeel is dat het relatief duur is.

Massief hout is daarentegen wat goedkoper, en heeft ook een prima draagkracht. Het heeft alleen niet de vochtbestendige eigenschappen die gelijmd hout wel hebben.

Liever lokaal

Wanneer je een houten carport wilt laten bouwen, is het een goed idee te kiezen voor lokaal hout. Geïmporteerd hout heeft al een lange weg afgelegd voordat je het als hout voor een carport kunt gebruiken. Alleen al het vervoer ervan legt een grote druk op onze aarde en zorgt voor een slechter milieu. Kies je voor lokaal hout, dan maak je een groene keuze.

Lokaal hout heeft ook een ander voordeel: het moet voldoen aan strikte sociale en veiligheidscriteria. Daarnaast steun je hiermee lokale bedrijven, die iedere euro goed kunnen gebruiken.

Noords sparrenhout, lariks of douglas hout?

Op dit moment zijn er drie houtsoorten ontzettend populair voor carports: Noords sparrenhout, lariks en douglashout. Noords sparrenhout kennen we als de gebruikelijke soort hout voor een carport. Omdat het zo snel groeit, is het populair als bouwhout. Sterker: het meeste hout waar we mee bouwen, komt van de fijnspar.

Het nadeel hiervan is dat het regelmatige, uitgebreide bescherming nodig heeft. Het moet dus steeds behandeld worden. Maar als je kijkt naar de kosten en beschikbaarheid ervan, heeft het zeker voordelen.

Larikshout wordt beschermd als de hardste en zwaarste naaldhoutsoort. Daarmee is het zeer geschikt voor carports. Tegenover hout van de fijnspar, is het nadeel dat het niet zo breed beschikbaar is en iets meer kost.
Douglashout is een duurdere houtsoort, maar wel eentje die de show steelt. Voor een carport is het zeer geschikt omdat het stevig en robuust is en bovendien wel tegen een stootje van het weer kan. Onder meer Moduhout.nl maakt carports van douglashout.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen