pinterest
Het grote wonder van je eigen vlonder

Het grote wonder van je eigen vlonder

Niets zit lekkerder dan een terras dat je zelf hebt opgebouwd. Misschien ben je ook wel volledig verantwoordelijk voor het ontwerp; nog beter! Maar hoe gaat het in elkaar zetten van zo’n constructie in z’n werk? Wat heb je er allemaal voor nodig en aan welke eisen moet het bouwwerk absoluut voldoen? Hoe voorkom je dat onkruid spreekwoordelijk roet in je minstens zo spreekwoordelijke eten gaat gooien? Daar lees je in onderstaande tekst en uitleg meer over.

Afbeelding

Meten is weten

Het is ten eerste heel belangrijk dat je je bamboe vlonderplanken volledig op maat bestelt. Zo kun je direct aan de slag en hoef je niet tijdens de aanbouw nog te gaan passen en meten. Bovendien raden we je aan om geen houten onderdelen via papieren catalogi of het internet te gaan bestellen. De kleuren die je daar ziet komen namelijk lang niet altijd overeen met de werkelijkheid.

Extra ruimte

Tussen alle individuele balken en planken moet een tussenruimte van zes á acht millimeter bestaan. Zo kan het hout ongestoord krimpen en uitzetten wanneer de temperaturen van zomer en winter zich van hun extreemste kant laten zien.

Ondergrond

Het bouwen van een houten vlonder brengt als risico mee dat die in natgeregende grond kan wegzakken. Gelukkig kun je hier verschillende maatregelen tegen nemen. Allereerst is het verstandig om drainage onder de houten vloer aan te leggen en/of deze op te bouwen op een iets aflopende ondergrond. Om er bovendien zeker van te zijn dat er geen onkruid tussen de planken doorschiet, leg je een worteldoek over de aarde direct onder je vlonder zit.

Onderbalken

De onderbalken zijn de ondersteuning voor de vlakke planken. Deze moeten allemaal waterpas en op gelijke hoogte komen te liggen. Houd rekening met het aantal onderbalken dat je per lengte van een plank nodig hebt. Ga daar niet onder zitten, aangezien je dan de constructie ernstig verzwakt! Zorg bovendien dat de balken stevig vastleggen en niet in staat zijn om te schuiven of bewegen.

Eerste plank

Zodra je eerste plank haaks en recht ligt, heb je al weinig om je nog zorgen om te maken. Zeker niet wanneer je die vaste afstand aanhoudt en je alle andere planken ook perfect in positie krijgt. De eerste plank moet, in tegenstelling tot de rest, worden vastgeschroefd.

Volgende planken

Om zeker te zijn van de vaste afstand, gebruik je t-stukjes van gelijke lengte om tussen die onderdelen te leggen.

Laatste plank

Ben je bij de laatste plank aangekomen en ligt de rest recht? Dan deze ook! Leg de plank neer en schroef hem vast.

Randen

Maak je vlonder een streling voor het oog door opstaande randen toe te voegen. Ook hier is die vaste afstand van zes á acht millimeter weer cruciaal.

Klaar!

Van harte gefeliciteerd met je nieuwe vlonder! Nu nog even je terras inrichten en op de zomer wachten.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen