pinterest

Zelf tuinverlichting aanleggen? Lees deze tips!

Met het voorjaar voor de deur is het voor veel mensen het moment om na te denken over een nieuw tuinontwerp of een upgrade van de huidige inrichting. Om straks in het voorjaarszonnetje volop te kunnen genieten van een gezellige avond met vrienden, een sfeervolle overkapping of een feestje in de tuin, is passende verlichting een must. Wist je dat je tuinverlichting ook eenvoudig zelf kunt aanleggen? We geven je tips hoe je direct aan de slag kunt.

Tuinverlichting op laagspanning

Wanneer je zelf tuinverlichting wilt aanleggen is het verstandig om te kiezen voor lampen die op een andere stroomsterkte werken dan het standaard 230volt systeem dat je in huis hebt.

Waarom? Je hebt voor zo’n laagspanningssysteem geen elektriciën nodig om te helpen bij de installatie. Hierdoor kan je het systeem eenvoudig zelf aanleggen. Daarbij profiteer je met zo’n laagspanning 12 volt systeem van:

  • Veilige aanleg
  • Geen risico op ernstige schokken
  • Duurzame tuinverlichting

Om de stroom vanuit een woning om te zetten naar zo’n laagspanningssysteem, heb je natuurlijk wel en omvormer nodig. Wanneer je kijkt naar tuinverlichting van in lite, zie je dat alle armaturen aangesloten kunnen worden op dezelfde omvormer, afhankelijk van jouw wensen. Met zo’n plug en play systeem kan je dus eenvoudig zelf aan de slag!

Maak een lichtplan voor de tuin

Voordat je aan de slag gaat met de aanleg van jouw verlichting is het verstandig om een volledig lichtplan voor de tuin te maken. In dit plan kan je precies uitdenken welke elementen je wilt verlichten en in hoeverre je wilt kiezen voor sfeerverlichting of functionele verlichting.

Zo kan je alleen al variëren in verschillende soorten verlichting zoals (grond)spots, wandlampen, losse staande lampen of opbouw lampen. Het is maar net waar je de voorkeur aan geeft.

Belangrijk bij het samenstellen van het lichtplan is om na te denken over de kabellengte die je nodig hebt en het aantal lichtpunten dat je wilt installeren. Deze variaties hebben namelijk invloed op een passende omvormer en het volledige installatieplan. Bij een afstand van 80 meter tot de omvormer heb je een dikkere kabel nodig dan bij een kortere afstand. Een te dunne kabel over een te grote afstand kan namelijk storingen opleveren.

Plug en play met de juiste onderdelen

Het omzetten van de stroom van hoogspanning naar laagspanning klinkt misschien spannend in de oren, maar eigenlijk heb je maar een aantal basisonderdelen nodig voor de aanleg van deze tuinverlichting:

  • De gewenste armaturen voor verlichting
  • Een passende kabel(lengte) voor jouw tuin
  • Een transformator met optionele extra’s

Afhankelijk van eigen voorkeuren kan je kiezen uit verschillende transformators, bijvoorbeeld één met een lichtsensor of één die werkt op basis van een timer. Zo gaat de verlichting automatisch aan wanneer je langsloopt of op het gewenste tijdstip. 

Verlichting voor de tuin bestellen

Heb je al een lichtplan en zoek je alleen nog naar een betrouwbare webshop waar je het volledige systeem kan bestellen? Bij bestrating.nl bestel je alle gewenste tuinverlichting onderdelen voor een scherpe prijs. Hierna kan je zelf eenvoudig aan de slag om een compleet in-lite verlichtingssysteem aan te leggen. Zo transformeer je een eigen buitenruimte tot het lichtgevende paradijs van jouw dromen!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen