pinterest
Zo blijft jouw houten pergola langer mooi

Zo blijft jouw houten pergola langer mooi

Een houten pergola is een prachtige aanvulling op je tuin. Het kan niet alleen extra schaduw bieden in de tuin, maar ook de ideale plek zijn om een gezellig zitje onder te creëren. Om ervoor te zorgen dat de pergola er jaar na jaar mooi uit blijft zien, is het belangrijk om het goed te onderhouden. In dit artikel staan een aantal tips om de levensduur van je houten pergola te verlengen.

Regelmatig reinigen

Regelmatig onderhoud is essentieel om je houten pergola in topconditie te houden. Maak het bij voorkeur minimaal twee keer per jaar schoon om vuil, schimmel en andere verontreinigen goed te verwijderen. Zo krijgt het minder tijd om zich op te hopen en het hout aan te tasten. Gebruik voor het reinigen een zachte borstel en een mild reinigingsmiddel, eventueel speciaal voor tuinhout. Vermijd agressieve chemische reinigers en de hogedrukspuit om schade te voorkomen.

Bescherm het hout

Hout is een natuurlijk materiaal dat gevoelig is voor de verschillende weersinvloeden. Door het hout te beschermen, kun je de levensduur van je pergola aanzienlijk verlengen. Breng een goed houtbeschermingsmiddel aan, zoals een buitenbeits of een hoogwaardige lakverf als Sigma S2U Allure Gloss. Deze producten helpen om het hout te beschermen tegen vocht, uv-straling en schimmelvorming. De Allure Gloss lak geeft bovendien een mooie glanzende afwerking en is verkrijgbaar in iedere gewenste kleur. Zo kun je de pergola dus ook eens een totaal nieuwe look geven. Momenteel zijn zwarte pergola’s bijvoorbeeld erg populair.

Tijdig repareren

Kleine beschadigingen aan de pergola kunnen snel verergeren als je ze niet op tijd repareert. Controleer de pergola daarom regelmatig op scheurtjes, gaten, splinters of losse onderdelen. Repareer deze meteen om te voorkomen dat ze groter worden en moeilijker te herstellen zijn. Gebruik hiervoor geschikte houtvullers of houtlijm, schuur het oppervlak daarna op en behandel het opnieuw met een beschermingsmiddel.

Voorkom vochtophoping

Vocht kan een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het hout. Zorg ervoor dat je pergola goed geventileerd is en dat er geen water op het hout blijft staan. Controleer of de constructie voldoende afschot heeft, zodat het regenwater snel wegloopt. Als je planten of klimplanten aan de pergola hebt, is het belangrijk om deze niet te dicht te laten groeien. Dit kan de luchtcirculatie rondom het hout belemmeren en zorgen voor vochtophoping. Vooral bij onbewerkt hout of achterstallig onderhoud kan dit grote gevolgen hebben.

Met de bovenstaande tips blijft de houten pergola er jarenlang mooi uitzien en blijft het een heerlijk plekje in je tuin!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen