pinterest
5x manieren om water te besparen in de tuin

5x manieren om water te besparen in de tuin

Het sproeien van de heeft een ontspannende werking op Nederlanders, blijkt uit de jaarlijkse Tuinmonitor van tuinmerk WOLF-Garten. Maar liefst 66% van de Nederlandse tuinbezitters vindt het leuk om de tuin te sproeien. Gemiddeld werken Nederlanders 1 tot 2 uur per week in de tuin. Vooral mannen vinden het leukste aan sproeien dat het ontspannend is (22% vs. 16% van de vrouwen). Vrouwen vinden het grootste voordeel dat de tuin weer helemaal opfrist. 

Water besparen

Omdat we zuinig om willen gaan met water, hebben we aan de experts van WOLF-Garten gevraagd om eenvoudige en handige manieren om water te besparen met ons te delen en tips te geven om ervoor te zorgen dat de bodem en de planten het vocht langer kunnen vasthouden.

1. Onbedekte grond droogt veel sneller uit. Je kan dus best de grond bedekken met mulch of andere bodembedekkers (cacaodoppen, houtsnippers, …) of bomen en struiken planten.

2. Vang regenwater op, koppel een regenpijp los of vang water op in een regenton of een (afgesloten) bak. Wist je dat je de kraantjes los kan kopen en dat er zelfs ultralichte regentonnen bestaan voor balkons? Koop een flinke regenton want voor het sproeien van de tuin heb je al snel 100 liter nodig. Bovendien duren de periodes van droogte tegenwoordig langer dus is het slim om voldoende opslagruimte te hebben zodat je voldoende water spaart.

3. De beste tijd om de planten water te geven is ’s morgens vlak na zonsopgang of ’s avonds als de zon net onder is. Nooit midden op de dag, dan verdampt het water meteen en kunnen je planten ook brandplekken oplopen.

4. Je hoeft je tuin niet elke dag te sproeien. 2 à 3 keer per week is voldoende. Zorg er dan wel voor dat de aarde echt goed doordrenkt is. Zo gaan de wortels de diepte in. Wanneer je vaker kleine beetjes water geeft, gaan planten ondiep wortelen en juist sneller verdrogen! Een uitzondering zijn planten in potten, die drogen wel eerder uit.

5. Probeer gras niet te veel water te geven. Zelfs de meest droge grasmat wordt weer groen na twee dagen regen.

Tuinieren in het najaar 

Na de zomervakanties, als het najaar weer voor de deur staat, gaat 80% van de Nederlanders de tuin weer winterklaar maken. Ruim de helft van de tuinbezitters gaat dan ook weer bloembollen planten zodat de tuin ook in het nieuwe seizoen weer mooi in bloei staat.

Lees ook: Terras schoonmaken? Zo doe je het 2x sneller

Bron: www.wolf-garten.com

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen