Nieuwe regels voor (uit)bouwen in de tuin

Nieuwe regels voor (uit)bouwen in de tuin

Wanneer je een uitbouw of terrasoverkapping wil om bijvoorbeeld een grotere keuken te bouwen, een badkamer te plaatsen of de woonkamer te verruimen, heb je te maken met bepaalde regels. Per 1 november zijn deze regels in Nederland veranderd.

Minder vaak een vergunning nodig

Een woning mocht vroeger tot 2,5 meter worden uitgebouwd in de tuin, zonder dat daar een vergunning voor nodig was. Deze grens is nu verhoogd: voor een uitbouw of terrasoverkapping tot 4 meter is geen vergunning meer nodig. Ook wanneer je een schuur wil bouwen in de tuin of een dakkapel wil plaatsen om de bovenverdieping te vergroten, heb je geen vergunning van de gemeente meer nodig. De overheid wil eigen initiatief stimuleren en versoepelt of schrapt om die reden bestaande regels. Doe na 1 november wel eerst de vergunningcheck op www.omgevingsloket.nl of bel met je gemeente, want ieder perceel mag nog steeds maar een bepaald aantal m2 bebouwen.

Tijdelijke woning in tuin

Heb jij zorg nodig, maar woont degene die voor je zorgt te ver weg? Dit kan worden opgelost door een tijdelijke woning in de tuin te plaatsen. Binnenkort mag je namelijk op het achtererf van je woning een tijdelijk onderdak plaatsen waar je mantelzorger kan verblijven tijdens de periode dat je zorg nodig hebt. Ideaal wanneer je een familielid of vriend hebt, die voor je wil zorgen maar zelf te ver weg woont.

Aanbouw met lichtstraat - Busscher serrebouwSerre met lichtstraat via Busscher serrebouw

Tuinkantoor tuinhuis guesthouse via a-tuinhuisTuinhuis via a-tuinhuis


BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP