pinterest
Tips bij droogte en wateroverlast in de tuin

Tips bij droogte en wateroverlast in de tuin

De landelijke hittegolf van 2020 bracht Nederland de warmste week ooit gemeten in De Bilt. Het gevolg hiervan was dat we met elkaar een recordhoeveelheid water hebben verbruikt. We werden door drinkwaterbedrijven dan ook opgeroepen om te stoppen met het vullen van zwembaden en sproeien van de tuin. Toch blijkt uit onderzoek van projectbouwmarkt Hornbach, dat bijna de helft van Nederland de tuinslang aan de kraan hangt.

  • 47% van de Nederlanders sproeit de tuin met schaars drinkwater.
  • 64% van de Nederlanders wilt tegels uit de tuin verwijderen omdat dit bijdraagt aan een beter milieu.

We sproeien dus massaal met kostbaar drinkwater. Uit het onderzoek blijkt dat 47% van de ondervraagden de kraan opendraait om de tuin groen te houden. Zonde, want bij een gemiddelde sproeibeurt van een kwartier wordt zo’n 100 liter water verbruikt. Dat moet anders. Gelukkig is de wil om te veranderen er wél. Want uit hetzelfde onderzoek blijkt dat maar liefst twee derde van de ondervraagden tuintegels wil verwijderen omdat dit beter is voor het milieu. En daar ligt meteen een schitterende vergroeningskans. Lees de vier tips voor duurzaam tuinieren:

1. Regenwater opvangen

Zo’n hittegolf zal volgens meteorologen in de toekomst eerder regel dan uitzondering zijn. Een bijkomend fenomeen zijn de hevige stortbuien waarmee we worden geconfronteerd. Die moeten we benutten om water op te vangen. De makkelijkste manier om dat te doen is met een regenton, die je aansluit op je regenpijp. En regentonnen zijn hartstikke hip. Er zijn kleine modellen voor op balkons, klassieke houten tonnen en design-modellen waar je ook meteen planten in kunt zetten. En er zijn meer manieren om regenwater op te vangen: lees onze tips voor de aanleg van een watervriendelijke tuin. 

FotoTips bij droogte en wateroverlast in de tuin

Regenton - Hornbach

2. Zuinig sproeien

Als je het regenwater opgevangen hebt, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk mee doen. Sproei daarom zuinig. Sproei bijvoorbeeld nooit in de volle zon, want dan is de kans groot dat het water verdampt en de wortels van je planten niet bereikt. Sproei dicht bij de grond en geef niet te veel water. Sommige planten kan je best trainen om minder water te verbruiken. Daar worden ze juist sterk van!

3. Meer groen, minder tegels

Een hittebestendige tuin is vooral groen en heeft zo min mogelijk tegels. In een groene tuin kan regenwater makkelijker weglopen, waardoor je wateroverlast als gevolg van een stevige stortbui kunt verminderen. Maar meer groen is ook beter voor de biodiversiteit en in een groene tuin is het op een warme zomerdag zo’n 5 graden koeler.

4. Groen dak aanleggen

FotoTips bij droogte en wateroverlast in de tuin

Sedumdak via Groendak

Voor wie zijn strak geplaveide terras niet wil missen, maar toch een bijdrage aan het milieu wil leveren heeft Hornbach nog een tip: Ga voor een groen dak. Steeds meer mensen leggen een sedum groendak aan. Bijvoorbeeld op de schuur in de achtertuin. Groene daken houden regenwater langer vast, leveren een bijdrage aan de biodiversiteit én isoleren goed. Zo blijft je huis in de winter lekker warm en in de zomer heerlijk koel.

Wil jij je tuin watervriendelijk en waterbestendig maken? Download de brochure met producten voor watermanagement

Bron: Hornbach

Aco House&Garden

Slim omgaan met regenwater in de tuin

Download de brochure

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
banner
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner
Uw-Woonmagazine Shop
Bekijk alle aanbiedingen

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen