pinterest
Tuin duurzaam inrichten

Tuin duurzaam inrichten

Er gaat tegenwoordig aandacht genoeg uit naar duurzame woningen. Dit is ook nodig, want hiermee voorkomen we met z’n allen veel CO2-uitstoot. Bovendien bespaar je op energie en dit zie je op de energierekening terug. Minder aandacht gaat er uit naar een duurzame tuin. Toch is het mogelijk om ook je tuin duurzaam in te richten. Hoe doe je dat?

Regenwater

Bij veel woningen wordt regenwater via de regenpijp afgevoerd naar het riool. Dit is jammer en zeker niet duurzaam. Regenwater kan namelijk heel goed in de tuin gebruikt worden. In plaats van dat je je planten besproeit met leidingwater, kun je regenwater gebruiken. Regenwater is voor de planten veel gezonder. Leidingwater bevat vaak nog kalk en chloor. Er zijn diverse manieren om regenwater op te vangen.

FotoTuin duurzaam inrichten

De meest eenvoudige manier is het aansluiten van de regenpijp op een regenton. Desnoods kun je ook meerdere regentonnen gebruiken voor het opvangen van veel regenwater. Met een kraantje in de regenton kun je gemakkelijk een gieter vullen. Het is ook mogelijk om een pomp op de regenton aan te sluiten. Je kunt de tuinslang dan rechtstreeks op de regenton aansluiten.

Wat meer werk is het installeren van een bovengrondse of ondergrondse watertank. Dit is vooral een optie als je toch je tuin gaat renoveren. Met een watertank kun je duizenden liters regenwater opvangen. Naast regenwater voor de tuin is het regenwater ook te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, ramen lappen en wassen.

Zonnepanelen

In een moderne tuin wordt nog best veel energie verspild. Denk daarbij aan de tuinverlichting of terrasverwarming, zodat je ook bij koud weer in de tuin kunt zitten. Maar waarom zou je de tuin niet zelfvoorzienend maken? Dit kan al met een zonnepaneel op het dak van een tuinhuis of een zonnepaneel op het gazon. Hiermee verlicht je je tuin op zonne-energie. Je neemt dus geen energie van fossiele brandstoffen af en de afgenomen energie voor je tuin zie je niet op je energierekening terug.

FotoTuin duurzaam inrichten 

Gebruik inheemse soorten

Hoewel exotische planten in de tuin mooi staan en bijzonder zijn, vergen ze wel veel onderhoud. Vaak zijn deze planten niet bestand tegen de Nederlandse grond. En als de planten niet goed groeien of aangetast worden door insecten, dan wordt er al snel gegrepen naar chemische bestrijdingsmiddelen. Het beste is daarom om zoveel mogelijk gebruik te maken van inheemse planten en bomen. Deze planten en bomen komen hier van nature voor en zullen het vaak goed doen zonder dat je bestrijdingsmiddelen nodig hebt. Is het toch nodig om bestrijdingsmiddelen te gebruiken? Gebruik dan biologische middelen die het milieu niet aantasten.

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen