pinterest
9x tuintrends

9x tuintrends

Benieuwd naar de trends voor tuin en terras? We hebben dé 9 tuintrends voor het komende tuinseizoen voor je op een rij gezet. Over het geheel genomen leveren deze tuinen een mooie bijdrage aan de biodiversiteit én wordt er rekening gehouden met een goede waterhuishouding. Bovendien bieden de tuintrends heel veel ruimte voor ontspanning, ook omdat veel terugkerende klusjes uit handen worden genomen door bijvoorbeeld de robotmaaier en automatische tuinbesproeiing. Ga er maar even lekker voor zitten, hier komen ze!

Tuintrend 1: Zachte kleuren

Foto9x tuintrends

Foto: Tuinkussens Intratuin

Wanneer je kijkt naar tuinmeubels en accessoires dan zijn pastelkleuren het dit jaar helemaal. In het interieur zagen we het afgelopen jaar al steeds meer items in zachte pasteltinten, deze vinden nu hun weg naar buiten. Je ziet ook veel ronde vormen, lekkere kussens en aaibare beplanting.

Foto9x tuintrends

Foto: Trendtuin 2019 'Soft Landing' - Tuinbranche Nederland/Maayke de Ridder

Lichte meubels met kussens in dezelfde tinten zijn het dit jaar helemaal, waarbij de zachte tinten worden doorgevoerd in de bloemen voor de plantenbakken en borders. Poederroze of roomwitte bloemen in plaats van felle kleuren maken van de tuin een mooi geheel. Siergrassen zorgen voor extra zachte uitstraling.

Tuintrend 2: Duurzame tuin

Omdat we duurzaamheid steeds belangrijker gaan vinden, zien we dat ook terug in de spullen en materialen die we gebruiken voor de tuin. Gecertificeerd hout, gerecyclede materialen en zo min mogelijk plastic. Er komen ook steeds meer materialen vanuit een duurzaamheidsgedachte op de markt, zoals tuintegels van beton met decoratieve schelpen.

Foto9x tuintrends

Foto: Trendtuin 2019 'Harvesting Elements' - Tuinbranche Nederland/Maayke de Ridder

Omdat we meer hechten aan een duurzame en bewuste levensstijl zien ook meer we slimme oplossingen met simpele vormen en natuurlijke onregelmatigheden. Denk bijvoorbeeld aan een plantenbak en regenton in één en tuintegels met een uitsparing waarin je planten kunt zetten (foto Trendtuin 2019 - tegels GeoVegtale via MBI). Dit laatste versterkt niet alleen de groene uitstraling van de tuin, ook bij regenval kan het water beter wegzakken in de bodem. Lees hier meer over de trendtuinen

Trend 3: Krachtig groen

Vanwege de gerecyclede materialen is de kleur zwart de hoofdkleur waarbij het groen van planten en bomen een krachtig accent geeft. Ook zien we in beplantingsplannen steeds vaker planten terug die goed tegen droogte kunnen en minder eisen stellen aan de bodem.

Foto9x tuintrends

Foto: Trendtuin 2019 'Soft Landing' - Tuinbranche Nederland/Maayke de Ridder

Het gazon speelt een belangrijke rol. Niet alleen een plek om met blote voeten te betreden maar ook praktisch: regenwater zakt, in tegenstelling tot een betegelde tuin, direct weg in de bodem. Bomen en struiken zijn uitnodigend voor vogels en tuinbloeiers zijn bij- en vlindervriendelijk. Daarin zien we veel bloeiende planten, die naast de eerder genoemde pastelkleuren dit jaar overzichtelijk gekleurd zijn; wit, blauwtinten en roodbruin voeren de boventoon.

Trend 4: de veranda

De veranda of terrasoverkappingvinden wij toch wel de mooiste trend van allemaal. Het fijne aan een overkapping is dat je in de zomer beschutting hebt tegen de warmte en felle zon en in de winter juist beschermd bent tegen de koude wind en er heerlijk warm bij zit, helemaal met een sfeervolle tuinhaard of vuurtafel. Zo geniet je het hele jaar door van je eigen veranda.

Foto9x tuintrends

Overkapping met lamellendak via Verano

Veranda’s en overkappingen  zijn er in verschillende stijlen; of je nu of zoek bent naar een landelijke look of liever gaat voor strak en industrieel. Welke stijl je ook kiest, je kan hier heerlijk alle drukte van de dag van je af laten glijden en genieten van het uitzicht op je te gekke tuin. Bekijk hier verschillende voorbeelden ter inspiratie.

Trend 5: Tuinkantoor

Een werkplek in huis is voor veel mensen een absolute must; thuiswerken is allang niets nieuws meer. Wanneer je thuis ongestoord kan werken, ben je veel productiever dan wanneer je op kantoor gestoord wordt door collega’s. Alleen zijn soms ook in huis te veel afleidingen zoals kinderen of bijvoorbeeld een wasmachine, die niet echt goed zijn voor je productiviteit. Een tuinkantoor kan hiervoor de perfecte oplossing zijn.

Foto9x tuintrends

Foto: Tuinkantoor op maat gemaakt via a-tuinhuis

Een tuinkantoor is een comfortabele ruimte om thuis te kunnen werken, terwijl je toch afgesloten bent van de rest van de woning. Je stoort je huisgenoten niet (en zij jou niet!) en het is een prachtige manier om drukke files naar je werk te voorkomen. We zien dan ook steeds meer Nederlanders, die een tuinkantoor in de achtertuin bouwen. Een tuinkantoor vanaf 5 m2 kan al voldoende zijn. Overigens is een tuinkantoor ook heel geschikt voor hobby's of om rustig een boek te lezen en even helemaal te ontspannen. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat een tuinkantoor, mits het voorzien is van een toilet, belasting aftrekbaar is. Bekijk hier voorbeelden van tuinkantoren en tuinhuizen.

Trend 6: Klimaat-aanpassingen

Na de prachtige en warme zomer van vorig jaar, maar ook na de wateroverlast van de afgelopen jaren, wordt de tuin voorbereid op de veranderingen in het klimaat. Besproeiing, waterafvoer en beplanting zijn daarbij onderwerpen die aan de orde komen. Steeds meer tuinen krijgen automatische beregening om de beplanting en het gazon op de juiste momenten van de goede hoeveelheid water te voorzien.

In de natte maanden zoeken we naar duurzame oplossingen om het overschot van water op te vangen en deze in de warme maanden te gebruiken. Hierbij kan je denken aan regentonnen, een ondergronds waterreservoir om regenwater op te slaan of water-regulerende bestrating. Bekijk hier meer slimme oplossingen op het gebied van ‘watermanagement’ in de tuin.

Foto9x tuintrends

Foto: Trendtuin 2019 'New Frontiers' - Tuinbranche Nederland/Maayke de Ridder

Bovenstaande trendtuin 2019 is een voorbeeld van goed geregelde watermanagement. De waterdoorlatende bestrating is een mix van steen en glassplit. Ook via speelse watertegels die uitmonden in rvs goten kan overtollig regenwater wegvloeien. Tijdens een stortregenbui ontstaan zo geen grote plassen, maar zakt het water juist snel de grond in. Een besproeiingscomputer met bodemvochtigheidssensor zorgt automatisch dat de planten uitsluitend water krijgen als het nodig is. Daarmee kan een forse waterbesparing gerealiseerd worden.

Trend 7: Kleine wellness

Foto9x tuintrends

Foto: JEE-O buitendouche Fatline 01 in Duynvoet te Schoorl

Door de aanhoudende hitte in de zomermaanden hebben we ook meer behoefte aan verkoeling. Met kleinere waterelementen zoals een plunge pool - dé uit Australië overgewaaide tuintrend - een hottub of een mooie buitendouche kan je snel heerlijk afkoelen. Een klein zwembad met zwemmachine is ook in opkomst in de Nederlandse tuin, ideaal voor je dagelijkse ‘work out’.

Met dit soort waterelementen creëer je je eigen ‘wellness’ in de tuin en dat geeft een ultiem vakantiegevoel. We zien het dan ook steeds vaker terug op het wensenlijstje. Bekijk hier meer voorbeelden van wellness in de tuin

Trend 8: Buiten koken

De barbecue is nog altijd hot. Door de veranderde weersomstandigheden kunnen we steeds meer buiten koken en eten en dat gaat tegenwoordig veel verder dan alleen wat vlees op het rooster. Er is ruimte voor culinaire uitspattingen!

Foto9x tuintrends

Foto: Frans de Jong | Ontwerp Jacqueline Volker lifestyleadviseur.nl

Er wordt dan ook steeds meer aandacht besteed aan de ruimte rondom de barbecue of (mobiele) buitenkeuken met een comfortabele loungehoek en overkapt eetterras. Zo maak je van het eten een gezamenlijk kookfestijn, dat een lange tijd mag duren.

Trend 9: Tijdbesparend tuinonderhoud

Maximaal genieten van je eigen tuin, zonder dat je uren kwijt bent aan het onderhoud. Steeds meer tuinen worden ‘smart’ in navolging van de woningen, waarbij technologieën zorgen voor comfort en gemak. Bijvoorbeeld met tuinonderhoud via een app en verlichting op zonnepaneeltjes. Een besproeiingscomputer met bodemvochtigheidssensor zorgt automatisch dat de planten uitsluitend water krijgen als het nodig is. Een robotmaaier zorgt dat het gras automatisch gemaaid wordt. Bekijk in het filmpje hoe een robotmaaier werkt:

We zien ook steeds meer onderhoudsarme buitentegels. Zo zijn er de keramische tegels met betonnen onderlaag met gesloten voegen voegen, waar het onkruid niet of nauwelijks doorheen kan komen. Ideaal toch?! Ook grind is populair materiaal voor de tuin vanwege de verschillende toepassingen en omdat het zeer onderhoudsarm is.

Foto9x tuintrends

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen