pinterest
Tuintrends door Jacqueline Volker

Tuintrends door Jacqueline Volker

Wat zijn de tuintrends van dit jaar? Vorig jaar was de tuin als verlengstuk van het interieur een belangrijke trend. De verwachtingen zijn dat we nog meer gaan ‘buiten wonen’. Wat een heerlijk vooruitzicht!

Buiten koken, eten en relaxen met vrienden en familie. Genieten van het buitenleven in comfortabel ingerichte groene ‘buitenkamers’. De tuin wordt een echte leeftuin waar je je even kan terugtrekken uit de drukte van de dag. De tuintrends voorzien je in ieder geval van alle comfort en veel groen.

Jacqueline Volker, aanvankelijk interieurontwerper, heeft zich meer en meer toegelegd op het ontwerpen van tuinen. Haar stijl is herkenbaar: tuinen met een interieurtwist en altijd groen. In veel ontwerpen deelt zij een tuin op in ‘kamers’ waarbij elke ruimte een eigen beleving krijgt. Samen met Jacqueline Volker zetten we de trends voor dit jaar voor je op een rij.

Tuintrend 1: Binnen - Buiten, tuin ingedeeld als interieur

Een droomtuin is tegenwoordig zoveel meer dan wat planten in borders en een terras. Buiten verbinden met binnen is een trend die voorlopig aanblijft. Tuinarchitecten en ontwerpers creëren groene kamers, die elk hun eigen functie hebben: van een loungeplek, tot eetkamer met een aparte buitenkeuken. Zo kan je op alle momenten van de dag genieten van je mooie tuin.

Door middel van groene borders, een schutting of een buitenhaard worden de verschillende tuinkamers van elkaar gescheiden. Wanneer je de beplanting op elkaar afstemt in een goed beplantingsplan, breng je structuur aan in de tuin en worden de kamers met elkaar verbonden.

FotoTuintrends door Jacqueline Volker

Groene stadstuin - Tuinontwerp & styling Jacqueline Volker

Bij deze diepe stadstuin ontworpen door Jacqueline Volker, zijn de kamers goed te zien. Een doorkijkhaard met BBQ-rooster dient als ‘roomdivider’ om de eetplek te scheiden van de loungeplek. En wanneer het te koud wordt en je nog niet naar binnen wilt, dan zit je super sfeervol rond de buitenhaard. Daar kan een terrasverwarmer niet tegen op!

FotoTuintrends door Jacqueline Volker

Het lange pad is de ‘gang’ die leidt naar de entree en de berging. Paden in de tuin zijn niet alleen erg praktisch, ze zorgen ook voor zichtlijnen in het tuinontwerp. Mooi om de tuin in verschillende zones te verdelen terwijl die toch met elkaar verbonden blijven.

Tip van tuinontwerper Jacqueline Volker: “Laat de kleur van de accessoires in je interieur buiten terug komen in de beplanting. Beiden zijn ook relatief goedkoop te vervangen als je weer eens iets anders wilt.”

Tuintrend 2: Buiten wonen tot in de late uurtjes

‘Outdoor Entertaining’ breidt zich uit. Doordat het ook in Nederland warmer wordt, wonen we meer dan ooit buiten. We zien meer hottubs, Jacuzzi’s en plungepools in tuinen en uitgebreide en luxe buitenkeukens. Er is ruimte voor culinaire uitspattingen en zelfs buitenhaarden hebben tegenwoordig een kookfunctie!

FotoTuintrends door Jacqueline Volker

Buiter Beton showtuin - tuinontwerp Jacqueline Volker

In deze speciaal voor Buiter Beton door Jacqueline Volker ontworpen showtuin zie je een uitgebreide buitenkeuken met een comfortabele loungehoek en overkapt eetterras. Zo maak je van het eten een gezamenlijk kookfestijn, dat een lange tijd mag duren!

Centraal staat de riante buitenkeuken met betonnen werkblad. Dit blad loopt vanuit de serre door naar buiten, naar een met pergola overkapt eetterras. De tuin heeft eetbare planten zoals een druif, rozemarijn, Notarisappel en natuurlijk kruiden, want koken met verse producten uit eigen tuin blijft populair.

FotoTuintrends door Jacqueline Volker

Buitenkeuken met vtwonen Duostone buitenvloeren - ontwerp Jacqueline Volker

Gemak dient de mens en die mooie tuin is er om van te genieten, niet om het onkruid tussen de tegels vandaan te halen, hoewel dat soms ook kan ontspannen natuurlijk. Onderhoudsarme buitentegels zien we daarom ook steeds meer. Keramische tegels met betonnen onderlaag – zoals de vtwonen Duostone buitentegels op de foto – zijn onderhoudsvrij en hebben voegen, waar het onkruid niet of nauwelijks doorheen kan komen. Met de dessintegels Flower white on black een vloerkleed onder de eettafel is gesuggereerd. Ideaal toch?!

Tip van Jacqueline Volker: “Wil je buiten koken, een jacuzzi in de tuin en buitenverlichting? Denk bij nieuwbouw of verbouwing ook aan de installatiewerkzaamheden, zoals een extra groep in je meterkast.”

Tuintrend 3: meer natuur in de tuin

We zagen de afgelopen jaren de trend van minimalistische tuinen met veel bestrating en weinig groen, maar die trend is op zijn retour. De belangstelling voor groene planten, bijen, vogels en vlinders en biodiversiteit neemt weer toe. Zelfs de tuinkussens krijgen botanische prints en met de goede accessoires op het terras ontstaat er nog meer een natuurlijke sfeer.

FotoTuintrends door Jacqueline Volker

Stadstuin met vijver - tuinontwerp Jacqueline Volker

Een vijver trekt o.a. libellen, en salamanders. Zelfs in de kleinste stadstuin past een vijver! In deze compacte tuin met vijver van slechts 51 m² werd alle ruimte benut. Door de oude tuinpoort te verplaatsen waardoor er een ‘doorloopberging’ ontstond, werd er ruimte gemaakt om achterin de tuin een intiem terras te maken.

FotoTuintrends door Jacqueline Volker

En niet onbelangrijk: wil je tot in de late uurtjes nog genieten van je tuin, vergeet dan vooral de tuinverlichting niet!

De tuin moet er niet alleen goed uitzien overdag, het moet ook stralen in de avond. Want op een ultieme zomeravond eet je heerlijk buiten met je dierbaren. Zodra het begint te schemeren, maak je gemakkelijk een sfeervol verlichte hoek met een feestelijk ledlichtsnoer en tuinkaarsen.

FotoTuintrends door Jacqueline Volker

Lichtpunten op de juist gekozen plek in de tuin en op het terras zorgen voor de perfecte sfeer. Met grondspots kunnen bomen en het huis prachtig worden uitgelicht. Met decoratieve lampen volg je jouw favoriete woonstijl en creëer je een droomtuin.

FotoTuintrends door Jacqueline Volker

Tuintrend 4: los en uitbundig in vakantiesfeer

De romantiek is weer helemaal terug. Het mag allemaal weer wat losser, uitbundiger en kleurrijker. Tuinen die doen herinneren aan vakantie bestemmingen zijn hot. Door de zachtere winters, neemt ook de belangstelling voor exotische planten toe: de botanische tuin is populair!

FotoTuintrends door Jacqueline Volker

Voortuin in strandsfeer - ontwerp Jacqueline Volker

Tip van Jacqueline: “Kies voor buiten voor opengewerkte- of transparante meubels of een lekkere hangmat in plaats van massieve meubels. Dat oogt een stuk ruimtelijker en is bovendien makkelijker te verplaatsen. Handig als je met de zon wilt meedraaien!”

FotoTuintrends door Jacqueline Volker

Met bruin en goudblonde tinten in siergrassen en blauwe beplanting in je tuin, gecombineerd met hout en grind waan je je helemaal in de strandsfeer. Maar je kan bij deze trend ook denken aan een Ibiza sfeertje of een mediterrane tuin. Zo maak je van elke dag een beetje vakantie en wie wil dat nou niet?!

Credits: Foto’s: Frans de Jong - Tuinontwerpen en styling: Jacqueline Volker www.lifestyleadviseur.nl - Styling ‘Binnen-Buitentuin’: Gregory Verheide

vtwonen buitenvloeren by Douglas & Jones

Mooimakers van Hollandse bodem

Informatie aanvragen bij vtwonen buitenvloeren by Douglas & Jones

PRODUCTEN IN ONS ASSORTIMENT

Bekijk alle producten
banner
Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner
Uw-Woonmagazine Shop
Bekijk alle aanbiedingen

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen