Hoe vaak moet ik mijn schouw vegen?

Om uw hout- of gaskachel veilig te kunnen gebruiken, is het erg belangrijk om de schouw in huis regelmatig van onderhoud te voorzien. Dit betekent dat zowel de binnen-, als de buitenzijde onderhouden moet worden. Onderhoud aan de buitenzijde van de schoorsteen bestaat vaak uit het vernieuwen van het voegwerk en mogelijk het vervangen van kapotte stenen. Zo blijft de stabiliteit van de schoorsteen gegarandeerd! Aan de binnenzijde van de schouw kan een inspectie worden uitgevoerd middels een kleine camera. Mocht de schouw veel vuil bevatten, dan is het vegen hiervan noodzakelijk. Wij spraken met een schouwveger, die ons meer vertelde over de frequentie waarmee onderhoud aan de schouw moet worden uitgevoerd. 

Laat de schouw jaarlijks controleren door een specialist 

De kans op bijvoorbeeld een brand of koolmonoxidevergiftiging is het kleinst, wanneer de schouw zeker jaarlijks gecontroleerd wordt. Vanzelfsprekend is het afhankelijk van het gebruik van de kachel, of het slim is om de controle eens per half jaar uit te laten voeren. Bij een inspectie controleert de schouwveger de schouw op vuil. Dit kan een vogelnestje zijn, maar bijvoorbeeld ook creosoot. Creosoot is een brandbare laag, die zich door de tijd heen op de binnenwand van de schouw zal vormen. 

Vegen van de schouw is niet altijd mogelijk 

Het is niet altijd mogelijk om de schouw na een inspectie direct te vegen. Dit hangt onder meer af van het type vuil in de schoorsteen en de weersomstandigheden. Mogelijk moet uw schouw van boven naar beneden geveegd worden. Op het moment dat het weer erg slecht is, zal een dergelijke klus worden uitgesteld. De veiligheid van de schoorsteenveger staat immers voorop bij het onderhoud aan de schouw. Ook wanneer er vogels op het nest in de schouw zitten, is het reinigen hiervan niet mogelijk. 

Schoorsteen schouw vegen haard


BLADER OP MERK

BLADER OP PRODUCTGROEP

Meld je aan voor de nieuwsbrief