Hoosbuien vragen om goede afwatering in de tuin

Steeds vaker krijgen we te maken met fikse regenbuien. Hoe voorkom je wateroverlast in je tuin met kunstgras? Dat heeft alles te maken met de juiste aanleg van het gras en de verhouding tot begroeiing. 

Als gevolg van de klimaatverandering komen er steeds vaker extreme regenbuien voor. Volgens het KNMI doet dit zich zelfs gemiddeld veertig procent vaker voor dan vijftig jaar geleden. Zet daar tegenover dat de jaarlijkse hoeveelheid neerslag met ‘slechts’ veertien procent is gestegen, dan kun je op je vingers natellen dat er bij zo’n bui heel wat hemelwater naar beneden komt. 

Hoosbuien vragen om goede afwatering in de tuin. Hoe voorkom je wateroverlast in je tuin met kunstgras?

Tuinen worden grote modderpoel

In tegenstelling tot vroeger, toen het veel vaker motregende, hebben we daarom steeds meer met hoosbuien te maken. Gevolg: tunnels vol water, putten die de hoeveelheid water niet meer aankunnen, kelders die onderlopen en tuinen die een grote modderpoel worden. 

Het riool kan het gewoonweg niet aan en het regenwater kan nergens heen. Sloten en vijvers zijn nodig om dit op te vangen, maar die ontbreken steeds vaker in stadse wijken. In stedelijke gebieden kunnen ze dan ook hun lol op als het weer eens heftig regent. 

Juiste afwatering in de tuin

Steeds vaker worden mensen er dan ook op geattendeerd om in hun tuin te zorgen voor een goede afwatering. Naast een terras van steentjes, is ook een stukje aarde nodig waar wat planten of struiken staan die voor een juiste afwatering zorgen. 

Een gazon speelt daarbij ook een rol maar niet iedereen is in de gelegenheid om zo’n gazon te maaien, laat staan aan te leggen. Kunstgras is daarvoor een goed alternatief, maar hoe zit het dan met die afwatering? 

Waterdoorlatende ondergrond nodig

Geen probleem als je kunstgras op een goede manier laat aanleggen. Kunstgras is op zich al goed waterdoorlatend, en droogt snel, maar het vraagt om meer. Vooral als we het hebben over die steeds vaker voorkomende hoosbuien. 

Het water dat onder het kunstgras terecht komt, moet goed worden afgevoerd. Daarvoor moeten er drainagegaten worden aangelegd. Door die gaten kunnen liters water per minuut, per vierkante meter worden afgevoerd. Een goed waterdoorlatende ondergrond is daarom nodig.

Het gaat dus niet louter om het kunstgras, maar om de ondergrond die goed in orde moet zijn om het regenwater aan te kunnen. Bovendien is het ook belangrijk om een goed evenwicht te creëren tussen bijvoorbeeld een begroeide border, een terras en kunstgras. Aangeraden wordt om eenderde van de tuin zo aan te leggen dat het water daar zijn weg kan vinden en om bij kunstgras kopen goed rekening te houden met de afwatering, en daarmee met de ondergrond en de aanleg ervan. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen