Waar moet je opletten bij het splijten van brandhout?

Een open haard of houtkachel brengt warmte en gezelligheid in je huis. Je hebt natuurlijk brandhout nodig om het vuurtje aan te wakkeren. Nu is het mogelijk om kant-en-klare brandhout blokken te kopen, maar zelf brandhout splijten is veel leuker. Dat is nog wel een kunst op zich, zodat een aantal praktische tips voor het splijten van brandhout zeker van pas komen. Wij leggen je graag uit waar je op moet letten.

Tips voor brandhout splijten

Tips voor brandhout splijten

De vorm van het houten blok is belangrijk om brandhout op een efficiënte manier te splijten. Het is onder meer van belang dat het blok een grote diameter heeft. Op deze wijze is het mogelijk het hout in een stabiele positie neer te zetten. De beste ondergrond om brandhout te splijten, is een hard en vlak oppervlak. Dat voorkomt bovendien dat het hout omhoog springt als je de bijl erin hakt.

Het maakt niet veel uit wat voor houttype je gebruikt, maar het beste is om een blok te hebben dat boven en onder gelijk is. Voor wat betreft het houttype zijn allerlei soorten brandhout geschikt om te kloven. Bijvoorbeeld berken haardhout net als eiken hout of essen brandhout. Het is ook mogelijk om hout te kloven van de elzenboom of beukenboom. De juiste hoogte van het houten blok is eveneens van belang om de stam loodrecht te raken met de bijl. De ideale hoogte is daarbij afhankelijk van je eigen lengte net als van de lengte van de bijl. Het loodrecht raken van het hout zorgt ervoor dat je de meeste kracht zet.

Als je aan de slag gaat met het zagen van een boom is het aan te raden om het hout daarna op korte termijn te kloven. Op dat moment is het brandhout als het ware nog vers. Laat je de stam langer liggen dan droogt het hout in en krijgen de houtvezels een taaie structuur. Begin met het op de juiste klooflengte maken net voordat je het brandhout gaat splijten. Het is uiteraard handig om voor het zagen van de boomstam een kettingzaag te gebruiken. Afhankelijk van de dikte van de stam is het mogelijk met een handzaag de stam op klooflengte te zagen. Of je gebruikt hiervoor eveneens een kettingzaag. Het splijten van het brandhout doe je met een hakbijl of kloofbijl.

Hakbijl of kloofbijl gebruiken voor hout kloven

Het splijten van brandhout doe je het beste met een bijl. Een kettingzaag is hiervoor minder geschikt en een handzaag is niet efficiënt. Je hebt de keuze tussen een hakbijl en een kloofbijl. Het laatstgenoemde type is een bijl die over een stalen wig beschikt die aan een steel is bevestigd. De steel van een kloofbijl is langer dan die van een standaard hakbijl. Gebruik je een kloofbijl dan houd je deze met twee handen vast. Het lemmet is aan beide zijden geslepen en de snijhoek is spits. Daardoor dringt de kloofbijl gemakkelijk door de houtvezels.

Een hakbijl is uitgevoerd met een kortere steel, maar is ook lichter. De hakbijl is het beste te gebruiken om middelgrote houtblokken te splijten. Of om een beperkte hoeveelheid hout te kloven. Gebruik in elk geval een bijl die het beste past bij je lengte. Houd de bijl vast bij de kop en strek je arm. Dan zie je tot waar de steel reikt en als die bij je oksel komt, is dat een prima lengte. Het is verder nog belangrijk om aan je veiligheid te denken. Check voordat je brandhout gaat splijten altijd eerst of de kop nog goed vastzit aan de bijl. Draag veiligheidsschoenen net als een veiligheidsbril en doe handschoenen aan die je een stevige grip bieden.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen