pinterest

3 x tips voor het bouwen van een eigen vlonder

Als je graag veel tijd in je tuin besteedt, is het belangrijk dat je een fijn terras hebt waar je comfortabel kan zitten. Je kan natuurlijk voor een terras kiezen met stenen tegels, maar je kan ook overwegen om een vlonder te plaatsen. Een houten vlonder geeft direct een andere uitstraling aan je tuininrichting en zorgt daarom voor nét wat meer sfeer. Lees hier de 3 belangrijkste tips voor het bouwen van een vlonder in je eigen tuin.

De voordelen van een vlonder

Naast dat een vlonder in je tuin er heel stijlvol uitziet, is het ook nog eens een vrij unieke keuze. Niet veel mensen hebben een vlonder in de tuin en daarom zal het dé blikvanger van de buurt zijn. Je kan het vlonder leuk inrichten met allerlei leuke tuinmeubelen of misschien hang je er wel een comfortabele hangmat bij. 

Het unieke van een vlonder is dat het hout een warme sfeer geeft en een mooie uitstraling, die je met een terras met tegels misschien net niet krijgt. Mooi tuinhout kopen voor je vlonder is in een handomdraai geregeld en het ontwerp van een vlonder is ook redelijk recht toe recht aan. Daarnaast plaats je een vlonder net boven de grond en is het dus ideaal als je tuin schuin afloopt of veel oneffenheden heeft. 

Tip 1: Ga voor het beste kwaliteit hout

Voor het maken van een planken vlonder heb je stevig hout nodig. Hardhout of Douglashout is zeer geschikt om te gebruiken als vlonder planken. Ze zijn sterk én vocht en schimmelbestendig. 

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om een prefab vlonder te bouwen. Dat wil zeggen dat je niet met planken werkt, maar met vlonder tegels. Het nadeel daarvan is wel dat je weinig vrijheid hebt, omdat je vast zit aan bepaalde afmetingen en afstanden. 

Wil je dus echt de handen uit de mouwen steken en een vlonder geheel naar eigen wens maken? Trek dan je mooiste tuin-outfit aan en maak jezelf dan trots!

Tip 2: Zorg voor een goede ondergrond

Omdat een vlonder net boven de grond staat is het niet nodig om deze te bouwen op een ondergrond die waterpas is. Dat scheelt ontzettend veel werk natuurlijk! 

Wel heel belangrijk is dat je een goede fundering maakt. Dit doe je door middel van funderingspalen. 

Uiteraard zorg je eerst dat je de oppervlakte van je vlonder goed uitmeet voordat je de palen gaat plaatsen. Maar nog voordat je de funderingspalen gaat plaatsen, controleer je eerst of de grond goed droog is. Als het net heeft geregend, is het niet het ideale moment om een vlonder te gaan bouwen. De ondergrond is dan namelijk vochtig en zacht en dat is geen veilige ondergrond om een vlonder op te bouwen. De fundering kan dan kan wegzakken en is dan dus niet meer stabiel.

Zorg ook dat er geen gras meer ligt op de plek waar je je vlonder gaat plaatsen. Als er namelijk wel gras ligt, dan zal je dit eerst moeten verwijderen. Nadat het gras is verwijderd, plaats je een worteldoek over de aarde heen. Zo voorkom je dat er gras en onkruid onder (en misschien zelfs wel door) je vlonder heen groeit.

Tip 3: Gebruik het juiste gereedschap

Maak gebruik van de juiste materialen en het juiste gereedschap bij het bouwen van een vlonder. Naast de houten planken en de funderingspalen heb je dus een worteldoek nodig en misschien touw om de oppervlakte te meten en je vlonder uit te zetten. Welk gereedschap heb je verder nodig voor het plaatsen van een vlonder? 

  • Grondboor
  • Schroeven
  • Hamer
  • Waterpas
  • Handschoenen
  • Houtzaag

Veel succes!  

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen