pinterest
Aandachtspunten bij een houten terras

Aandachtspunten bij een houten terras

Een fraai terras kan een waardevolle aanvulling voor je woning zijn. Naast het feit dat een terras functioneel is, doordat je er zomers volop op een terras van de zon kunt genieten, zal het de waarde van de woning verhogen. Een terras is meestal gemaakt van hout. Bij het gebruik van de juiste houtsoort is een houten terras erg duurzaam en zul je er lang plezier van hebben. Wel zijn er enkele zaken waar je op moet letten als je een houten terras wilt bouwen. 

Duurzaamheidsklasse 

Hoe lang je houten terras meegaat hangt af onder welke duurzaamheidsklasse het gebruikte hout valt. De duurzaamheidsklassen is vastgelegd door de Europese Unie en geldt voor alle Europese landen. De duurzaamheidsklasse bestaat uit een vijftal klassen. Hierbij is klasse I de meest duurzame houtsoort en klasse V het minst duurzaam. Een overzicht van het aantal klassen en de levensduur ervan: 
• Klasse I: 25 jaar of langer. 
• Klasse II: Tussen de 15 en 25 jaar. 
• Klasse III: Tussen de 10 en 15 jaar. 
• Klasse IV: Tussen de 5 en 10 jaar. 
• Klasse V: 5 jaar of korter. 

Let er ook op dat je een houtsoort kiest met een FSC keurmerk. Dit keurmerk garandeert dat het hout afkomstig is uit bossen die duurzaam worden beheert. In dergelijke bossen wordt elke boom dat wordt gekapt vervangen door een nieuwe boom.

Houtsoort 

Kies je voor een houtsoort voor je terras met duurzaamheidsklasse I, dan kom je al snel uit bij tropisch hardhout. Dit hout is zeer sterk en gaat langer dan 25 jaar mee. Bekende tropische hardhoutsoorten zijn padoek, bankirai, merbau en ipé. Een nadeel van deze houtsoorten is dat het een kostbare houtsoort is. Omdat je voor een houten terras veel hout nodig hebt, kan dit een duur terras worden. Je kunt ook voor een houtsoort van een lagere klasse kiezen. Ook dit hout is nog steeds geschikt voor een terras. Een bekende en veel gebruikte houtsoort is dan Europees eiken. Het is ook mogelijk om de voordelen van hout en kunststof te combineren door bijvoorbeeld de terrasplanken van composiet van Woodcomposiet.nl. Houtvezels zijn gecombineerd met kunststof wat resulteert in een zeer duurzaam materiaal. 

Plaatsing van het terras 

Niet alleen de opbouw van een houten terras is belangrijk, ook de ondergrond. De ondergrond moet egaal en stabiel zijn en om te voorkomen dat onkruid door de gleuven van de terrasvloer groeit, leg je een worteldoek aan. Schroef terrasplanken nooit vast met stalen of ijzeren schroeven. Die gaan na verloop van tijd roesten en tasten het hout aan. Hiervoor gebruik je roestvrijstalen schroeven.

Afbeelding

Foto: Prodeck TM

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen