pinterest
Een stijlvolle en praktische inrichting voor uw tuin

Een stijlvolle en praktische inrichting voor uw tuin

Bij het aanleggen van een tuin komt meer kijken dan alleen het beslissen welke planten en bestrating je wenst. We brengen in de zomer graag veel tijd door in de tuin en omdat veel apparaten stroom gebruiken is het zeker ook belangrijk om bij het inrichten van de tuin alvast rekening te houden met de aanleg van stopcontacten buiten. Zoals je weet zijn elektriciteit en vocht of regen geen goede combinatie. Het is daarom zeer belangrijk om voor een waterdicht stopcontact te kiezen wanneer je dit in de tuin, de oprit of het terras plaatst.

Afbeelding

Veilig en tegelijkertijd zeer stijlvol:

Behalve veiligheid is natuurlijk ook het uiterlijk van de stopcontacten buiten van belang. Je wilt de tuin immers praktisch en stijlvol inrichten. Voor een stopcontact dat buiten wordt geplaatst is het belangrijk dat ze te allen tijde waterdicht zijn. Of er nu sprake is van opspattend water, regen, hagel, sneeuw of een vochtige werkomgeving, een stopcontact buiten is altijd voorzien van een klapdeksel dat bescherming biedt tegen vocht in het stopcontact. De behuizing van het opbouwstopcontact is veelal gemaakt van elastisch en robuust thermoplast. Dit wordt ook wel polypropyleen genoemd en is naast waterdicht ook bestand tegen een hoge mechanische belasting. Bij elke temperatuur blijft de behuizing zijn beschermende bewerking behouden. Stopcontacten die geschikt zijn voor buiten herken je aan de code IP44. Dit wil zeggen dat het stopcontact spatwaterdicht is en dus geschikt voor gebruik in de tuin of andere vochtige plaatsen. Inmiddels zijn waterdichte stopcontacten in vele kleuren en stijlen verkrijgbaar. Er is altijd een kleur die past bij jouw tuininrichting. 

Zelf aanleggen of laten doen, tips en eisen:

Hoewel het aanleggen van een buitenstopcontact niet heel erg moeilijk is, zien veel mensen het toch niet zitten om zelf met de aanleg van elektriciteit aan de slag te gaan. Wanneer je twijfelt kan je de elektriciteit buiten beter laten aanleggen door een vakkundige elektricien. Hij is op de hoogte van alle voorschriften en eisen voor elektriciteit buiten. Ga je het aanleggen toch in eigen beheer houden zorg er dan voor dat je veilig werkt. Je moet weten dat buitenstopcontacten een aparte stroomkring nodig hebben die moet aangesloten zijn op een differentieelschakelaar van 30mA en automatische zekeringen moet hebben van minimaal 20A. Voor buiten wordt gebruik gemaakt van speciaal beschermde kabels die 60 tot 80 centimeter moeten worden ingegraven. Daarnaast is het belangrijk om het stopcontact buiten altijd op een bepaalde hoogte te plaatsen zodat er geen grondwater in kan lopen. Als richtlijn wordt hiervoor 30 centimeter aangehouden. Alle noodzakelijke materialen voor het aanleggen van elektriciteit buiten bestel je eenvoudig online bij bijvoorbeeld Schneider Electric

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen