pinterest
Energie besparen op je zwembadpomp

Energie besparen op je zwembadpomp

Afbeelding

Wist je dat een standaard zwembadpomp je evenveel energie kost als 7 koelkasten bij elkaar? Nee? Toch is het wel zo. De meeste zwembadpompen hebben een vast toerental - één stand - waardoor de pomp altijd op vol vermogen draait. Dit is helemaal niet altijd nodig, maar je kunt zo'n pomp nu eenmaal niet zomaar zachter zetten. Ter vergelijking laat je dus 7 koelkasten te lang open staan. Alleen zijn de stappen om er iets aan te doen nu wat groter. Maar ze zijn er wel.

Het gaat er dus om dat je de zwembadpomp zachter moet kunnen zetten. De vol-vermogenstand - waar iedere standaard zwembadpomp op draait - is eigenlijk alleen nodig wanneer je een waterbehandeling uitvoert, of wanneer je het zwembadwater snel wilt verwarmen (in combinatie met een zwembadverwarming). Verder volstaat het prima om de zwembadpomp op een lage stand te laten draaien.

Voordelen zwembadpomp op lage stand laten draaien

  • Aanzienlijk lager uitvallende energierekening
  • Stillere werking van de zwembadpomp
  • Zwembadpomp is minder onderhevig aan slijtage
  • Kleine vuildeeltjes worden makkelijker gefilterd
  • Energiebesparend, dus milieubewust

Afbeelding

Om je zwembadpomp op een lage stand te kunnen laten draaien, heb je twee mogelijkheden: een externe toerenregelaar of overstappen op een zogeheten variabele zwembadpomp.

Externe toerenregelaar

Met een externe toerenregelaar - ook wel frequentieregelaar genoemd - is het mogelijk het vaste toerental waar je zwembadpomp op draait om te zetten in lagere frequenties. Zo'n besturingskast installeer je tussen het stopcontact en de zwembadpomp. Je kunt dan zelf standen en een timer instellen. Een externe frequentieregelaar maakt dus van je standaard zwembadpomp een variabele zwembadpomp. Deze mogelijkheid wordt dan ook alleen aangeraden wanneer je nog jaren vooruit denkt te kunnen met je huidige zwembadpomp.

Overstappen op een - energiezuinige - variabele zwembadpomp

Is je zwembadpomp binnen enkele jaren sowieso toch al aan vervanging toe? Dan doe je er verstandig aan om uit te wijken naar een energiezuinige zwembadpomp. Deze soort zwembadpompen is standaard al voorzien van flexibele standen, die je handmatig of geheel automatisch in kunt (laten) stellen. Vaak hebben deze zwembadpompen een hogere aanschafwaarde dan standaard zwembadpompen, maar aangezien je er tot wel 80% aan energie mee bespaart, is het op de lange termijn een zeer voordelige investering.

Energiezuinige zwembadpompen hebben dan ook de toekomst. De techniek in deze pompen is zo gevorderd dat ze niet alleen qua energiebesparing veel milieubewuster zijn; ze gaan ook stukken langer mee dan traditionele zwembadpompen. Deze pompen hoeven minder hard te werken omdat ze berekend zijn op frequentieverschillen, waardoor ze veel minder snel zullen slijten. Wanneer je niet alleen energie wilt besparen op je zwembadpomp, maar ook klaar wilt zijn voor de toekomst, is dit de beste mogelijkheid.

Beeldmateriaal: Toppy

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen