pinterest
Genieten van de herfst

Genieten van de herfst

De herfst is begonnen op 23 september en eindigt 23 december 2019. Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december en volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot en met 30 november. De wintertijd gaat pas in het laatste weekeinde van oktober. Dat sluit beter aan bij het weer omdat het de in deze tijd nog prima nazomerweer kan zijn. Dat is ook te zien aan de vele zwammen en paddenstoelen, die in de bossen en langs de weg staan te pronken.

Afbeelding

Paddenstoelen en zwammen

Paddenstoelen kunnen ook in de tuin op verschillende plekken verschijnen. Het zijn feitelijk schimmels waarvan het bovengrondse of zichtbare deel paddenstoel wordt genoemd. Het geheel van bovengrondse delen en wortels heet zwam. In Nederland komen ongeveer 3500 soorten paddenstoelen voor.

De meest voorkomende zwammen in tuinen zijn saprofyten. Ze komen vaak voor op vruchtbare grond, en start hun groei bij vochtige omstandigheden en lagere temperaturen. Deze zwammen zijn over het algemeen meer nuttig dan schadelijk. Ze spelen een belangrijke rol in de natuur door hun bijdrage aan de vertering van organisch materiaal.

Zwammen komen vaak jaarlijks op dezelfde plek terug. Gazons die regelmatig besproeid en bemest worden zijn minder vatbaar voor het ontstaan van heksenkringen. Een goede beluchting van de bovengrond, het verwijderen van de viltlaag en minder stikstofbemesting helpen om de groeiomstandigheden voor zwammen minder aantrekkelijk te maken.

Buitenverlichting

In de herfst maken planten en bomen zich klaar voor de winter. De dagen worden korter waardoor de bladeren prachtige herfstkleuren krijgen. Het is dan prettig om goed buitenlicht te hebben. Goede buitenlampen zijn sfeermakers in de tuin en op het terras. Daarbij geeft licht een veilig gevoel.

Een optie is solar tuinverlichting die werkt op zonne-energie. Het zonlicht wordt omgezet in elektrische energie dankzij de zonnepanelen aan het armatuur. De elektriciteit wordt opgeslagen om de lamp in de avond van stroom te voorzien. Omdat solar verlichting werkt op zonne-energie is dit een milieuvriendelijke oplossing.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen