pinterest
Groen wonen: zo doe je dat!

Groen wonen: zo doe je dat!

Steeds meer mensen maken de buitenruimte bij hun woning groener. Onder meer door terrastegels in de tuin te vervangen door struiken en bomen. En door te zorgen voor de aanwezigheid van bloemen met veel nectar voor onder meer bijen en vlinders, ook op het balkon. Dat is een positieve ontwikkeling. Want de natuur krijgt het steeds moeilijker, met een groeiende beïnvloeding en onderdrukking door de mens. Wil je de natuur op nog meer manieren helpen? Hieronder lees je meer over het ‘vergroenen’ van het interieur van je woning.

Letterlijk je woning groener maken

Je interieur vergroenen kun je allereerst letterlijk zien. Planten in je woning geven sfeer en gezelligheid. En ze zijn goed voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Zo wordt je relaxter van de groene kleur, en kunnen luchtzuiverende planten een waardevolle toevoeging zijn voor een gezonder binnenklimaat.

Zelf duurzame energie opwekken met zonnepanelen

Daarnaast kun je het vergroenen van je woning ook figuurlijk zien. Onder meer als je kijkt naar de energie die een woning gebruikt. In plaats van gas en elektriciteit af te nemen van een energieleverancier, wekt een duurzame woning energie het liefst zoveel mogelijk zelf uit een onuitputbare bron zoals de zon. 

Wil je een bestaande woning verduurzamen, dan is zonnepanelen kopen een belangrijke stap. Laat je hierbij goed adviseren over onder meer het benodigde aantal zonnepanelen, in verband met de waarschijnlijke afbouw van de salderingsregeling en een toenemende behoefte in de toekomst bij verduurzaming van je woning. Laat je daarnaast bij een zonnepanelen installatie goed voorlichten over verschillende typen zonnepanelen en oriëntaties, en kies een betrouwbare partij die veilig werkt en garantie biedt. Wil je helemaal goed bezig zijn? Gebruik dan de zelf opgewekte elektriciteit gelijk voor een warmtepomp, of het opladen van je elektrische auto.

Wist je al dat Nederland kampioen is in het leggen van zonnepanelen? In 2023 is onder meer het aantal daken van woningen dat voorzien is van zonnepanelen wederom flink gegroeid. Intussen telt ons land maar liefst 3,5 zonnepanelen per inwoner!

Zoveel mogelijk energie besparen

Het is een goed streven om zoveel mogelijk energie zelf duurzaam op te wekken. Maar daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk te kijken naar je energieverbruik. De beste energie, is immers de energie die je niet gebruikt. Kijk daarom eens kritisch naar het verbruik van je woning, of vraag een energieadviseur dit te doen. Vooral de verwarming van woningen vraagt veel energie, dus kijk of en hoeveel er te besparen valt met een betere isolatie van gevels, dak en vloer. En met het laten plaatsen van isolerende ramen en nieuwe kozijnen.

Zowel binnens- als buitenshuis wonen we steeds groener. Hoe groen woon jij eigenlijk?

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen