pinterest

Waterbeheer in je achtertuin is belangrijk: zo pak je dat aan!

Bij het ontwerpen van je tuin gaat het niet alleen om de mooiste bloemen en een lekkere zithoek. Natuurlijk is dit fijn om te hebben, maar houd ook rekening met water. Vooral in Nederland kan dit voor overlast zorgen. Ga daarom aan de slag met een goed waterbeheer. Benieuwd hoe je wateroverlast tegen gaat? Lees dan snel verder!

Verzorgen van je gazon, planten en bloemen

Het groene gazon, die weelderige planten, en de mooie bloemen gaan wateroverlast goed tegen. Zij vangen te veel water goed op. Natuurlijk is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Ze hebben voldoende water nodig en dit in de zomer vasthouden. Maak gebruik van tuinsproeiers om al het groen voldoende en gelijkmatig water te geven. Bedek de bodem rondom bomen en struiken met natuurlijk materiaal. Dit helpt ze bij het vasthouden van water!

Regenwater opvangen

Daarnaast is regenwater je beste vriend, maar ook je grootste vijand. Het geeft je planten voldoende water, maar te veel zorgt voor overlast. Daarom zorg je voor goede hemelwaterafvoer in je tuin. Gebruik regentonnen om het water op te vangen. Dit gebruik je later voor het irrigeren van je tuin. Milieuvriendelijk en kostenbesparend dus! Installeer daarnaast de juiste dakgoten, regenpijpen en afvoerbuizen. Zo loopt het water op je dak goed weg.

De juiste bestrating

Ook is het belangrijk om te kiezen voor de juiste bestrating. Gebruik vooral waterdoorlatende materialen. Doe je dit niet, kan dit zorgen voor waterophoping door je hele tuin. Denk aan materialen als grind of tegels met kleine gaten. Zorg voor een lichte helling. Zo stroomt het water gemakkelijk richting de straat. Hier loopt het weg in de straatkolken en heb je er in de tuin geen last meer van! 

Let ook op bevriezing 

Tot slot let je niet alleen op het lopende water. Ook bevroren water kan heel wat schade veroorzaken. Zorg er dus voor dat het water überhaupt niet kan bevriezen. Zorg er in de winter voor, dat er geen water in je irrigatiesystemen blijft zitten. Bescherm andere buitenkranen met een isolerende laag. Ga ook na of de regentonnen goed bestand zijn tegen het koude weer. Zo gaan ze bij bevriezing niet stuk en vang je meer water op.

Dus, waterbeheer in je tuin is erg belangrijk. Het gaat een hoop overlast tegen en zorgt voor een hoop plezier. Verzorg je gazon, vang het regenwater op, en ga bevriezing tegen. Leg tot slot de juiste bestrating aan. Zo kan overtollig water jouw tuin niet kapot maken! 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen