pinterest
Milieuvriendelijk tuinieren met biologische producten

Milieuvriendelijk tuinieren met biologische producten

Het is steeds belangrijker om ook bij het tuinieren aan de leefomgeving te denken. Dat betekent dat je bij voorkeur regenwater moet gebruiken om water te geven, en geen chemische bestrijdingsmiddelen of meststoffen zou moeten gebruiken. Bij het aanschaffen van nieuwe planten voor de tuin kun je kiezen voor biologisch gekweekte producten. Gelukkig is het assortiment op dat gebied steeds groter aan het worden. Het is ook mogelijk om zelf met biologische zaden planten op te kweken. Dat is een verantwoorde en vooral leuke manier om voor relatief weinig geld toch een goed gevulde tuin aan te leggen.

Welke soorten planten zaaien?

De meeste planten in de tuin vermeerderen zich door middel van zaden. Nadat ze hebben gebloeid zal zich zaad in de bloemen vormen, en dat kan worden opgevangen. Met dit zaad kun je het volgende jaar nieuwe planten opkweken. Zelf zaad oogsten is best lastig, want dat vraagt veel deskundigheid. Het is handiger om bij een webshop, zoals zadenkopenonline.nl, zaden te bestellen. De keus is groot, want je kunt er allerlei eenjarige en meerjarige planten kopen, maar ook veel verschillende groenten en kruiden. Het eten van zelf gekweekte groenten is leuk en lekker, en ook gezond.

Zelf groenten kweken

Voor een goede oogst heb je een flink oppervlak aan moestuin nodig. In de meeste tuinen is die ruimte er niet. Dat hoeft geen probleem te zijn, want je kunt ook prima groenten kweken in een kleine kas. Die neemt maar een paar vierkante meter ruimte in beslag. Een kas heeft nog meer voordelen. Bij groenten in de volle grond is er een groot risico dat er ongedierte op je groenten komt, zoals slakken. In een kas is de kans daarop veel kleiner, omdat een kleine kas een opstaande rand heeft, waar het ongedierte niet gemakkelijk overheen kan klimmen.

Klimaat regelen

Een ander voordeel van het zaaien in een kleine kas is dat je meer controle hebt over het klimaat. Met maar een klein beetje zon stijgt de temperatuur in een kas al behoorlijk, en daardoor zullen de plantjes sneller groeien. Doordat er een dak op een kas zit, heb je ook de vochtigheid goed onder controle. Het gevolg van groente kweken in een kas is dat je eerder in het seizoen kunt beginnen met zaaien. De kans op schade door vorst en ongedierte is kleiner en de planten groeien sneller, zodat je eerder van je eigen verse groente kunt genieten.

Bloemenzee

Wie graag zomerbloeiers in zijn tuin wil, heeft daar geen kas voor nodig. De eenvoudigste manier om dat te bereiken is door gebruik te maken van een biologisch zadenmengsel van allerlei bloemen. Dat kan gewoon in een border worden gestrooid. De beste periode voor het zaaien is het voorjaar. Je bent dan verzekerd van een prachtige gevarieerde en sfeervolle tuin met veel kleuren en geuren. De bloemen trekken allerlei insecten aan, zoals lieveheersbeestjes, vlinders en bijen, waardoor de tuin gaat leven. Op die manier lever je een bijdrage aan een grotere biodiversiteit.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen