Planten voor de tuin kiezen: zo doe je het!

Het inrichten van de tuin is niet eenvoudig. Want waar moet je beginnen? Iedere tuin ziet er anders uit en je moet rekening houden met een groot aantal omstandigheden. Het kiezen van nieuwe bloemen en planten is daarom minder eenvoudig dan je in eerste instantie had gedacht. Voordat je jouw nieuwe planten bestelt bij bloembollenkopen.nl of een andere professional moet je dus weten waar je allemaal op kan letten. Onderstaande informatie zet een aantal belangrijke stappen voor de zoektocht op een rij, zodat je direct aan de slag kan met jouw buitenruimte.

De omstandigheden van de tuin bekijken

De omstandigheden in de tuin zijn een belangrijk onderdeel van het kiezen van de goede planten en bloemen. Je moet deze daarom eerst goed voor ogen hebben. Denk aan de hoeveelheid zonlicht, de vochtigheid van de grond en de bodemgesteldheid die je hebt. Het zijn namelijk allemaal factoren die invloed hebben op de groei van de planten en bloemen. Afhankelijk van jouw evaluatie moet je dus geheel ander groen voor de buitenruimte kiezen. Let er daarbij ook op dat iedere sectie in de tuin weer andere omstandigheden heeft en je dus ook voor verschillende varianten moet kiezen.

Afmetingen van de tuin

De grootte van de tuin is een andere belangrijke factor voor het kiezen van de juiste bloemen en planten. Als je een kleine stadstuin hebt, kijk je immers naar geheel andere planten dan wanneer je een erg grote tuin hebt. Ranonkels kan je bijvoorbeeld in iedere tuin plaatsen, omdat ze over het algemeen niet heel groot zijn en je hiermee de kleur in de tuin kan krijgen. Een grotere boom is juist weer geen optie voor een kleine tuin, dus zal je deze achterwege moeten laten. Goed letten op de afmetingen van de planten en bloemen helpt jou dus aan de beste keuze.

Verschillende bloeiperioden voor een jaar lang kleur

Vergeet ook niet om te kijken naar planten en bloemen met verschillende bloeiperioden. Ranonkels zorgen bijvoorbeeld in de lente voor meer kleur, maar zijn in de winter niet zichtbaar. Voor de winter kan je dus ook naar bloemen kijken die extra kleur aanbrengen. De bloeiperioden staan te allen tijde vermeld voordat je nieuw groen aanschaft en je ziet direct welke kleuren er in de tuin komen. Vooraf alles goed samenstellen zorgt dat je een tuin hebt waar iedere keer weer wat te zien is.

Het doel van de tuin bepalen

Als laatste is het goed om het doel van de tuin in het achterhoofd te houden. Voor het aanleggen van een moestuin zijn er bijvoorbeeld gewassen nodig die hierbij passen. Denk aan kruiden en groenten, die het hele jaar door kunnen groeien. Voor een decoratieve tuin kijk je juist weer naar bomen, bloemen en struiken. Vergeet ook niet om een plek te creëren voor de kinderen en huisdieren, zodat je geen giftige planten in dit gedeelte van de tuin hebt staan. Zo heb je een tuin die je overal voor in zet.

Deel dit artikel:

Volg ons via

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen