pinterest
Onkruid verwijderen? Onze tips!

Onkruid verwijderen? Onze tips!

Je kent het vast wel: net de tuin voorzien van prachtige plantjes, zit er binnen no-time onkruid tussen. Een van de grootste frustraties tijdens het tuinieren is, jawel, onkruid! Niet alleen ziet het er niet mooi uit, ook is het schadelijk voor de huidige planten in de tuin. Er zijn verschillende manieren om van onkruid af te komen, zowel met onkruidbestrijdingsmiddelen als met speciale onkruid verwijderaars. In deze blog geven wij jou alle tips die jij nodig hebt voor het verwijderen van onkruid! 

Wat is onkruid?

De meeste mensen zijn dit liever kwijt dan rijk in hun tuin: onkruid. Maar wat is dit nou precies? Onkruid zijn ongewenste planten die groeien tussen jouw gepote planten of in het gazon. Omdat er veel verschillende plantjes zijn die zich soms wagen tussen de prachtige bloemen of tussen de terrastegels, is er niet per se één soort plant als onkruid te identificeren. 

Bovendien is het per persoon verschillend welk type plantjes men als onkruid ziet. Wat de één onkruid vindt, laat de ander liever staan in de tuin vanwege de bijzondere bloemetjes. Daarom kan dus elke ongewenste plantensoort als onkruid worden beschouwd. 

Waarom is onkruid verwijderen noodzakelijk? 

Ongewenste planten tussen de terrastegels, in de border of tussen het gazon zien er natuurlijk niet zo mooi uit. Omdat het vaak lastig is in te dammen, overwoekerd het al snel het hele gebied in de tuin. Het is daarom ook niet zo gek dat dit een van de hoofdredenen is om onkruid te verwijderen. Naast de esthetische redenen, is het ook belangrijk om onkruid weg te halen voor de gezondheid van de overige planten.

Doordat onkruid voedingsstoffen en vocht opnemen uit de grond, blijft er minder over voor de planten die het juist nodig hebben. Hierdoor bestaat de kans dat de planten uitdrogen of zelfs dood gaan. Daarom is het essentieel de ongewenste planten grondig te verwijderen uit de tuin. Hoe je dat makkelijk kan doen? Dat leggen wij hieronder uit!

Hoe verwijder je ongewenste planten?

Er zijn veel verschillende manieren om vervelend onkruid in de tuin of tussen de tegels van het terras te verwijderen. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om al het onkruid te wieden met de hand. Het is de meest milieuvriendelijkste oplossing, alleen kost het wel veel tijd. Bovendien is het niet voor iedereen weggelegd om lang op de knieën in de tuin te zitten, zeker niet in een grote tuin. 

Daarom zijn er ook andere mogelijkheden om onkruid te verwijderen!

(Elektrische) onkruidverwijderaars

Met behulp van onkruidverwijderaars wordt het wieden van onkruid een stuk eenvoudiger. Deze tools vergemakkelijken het werk, waardoor je niet met de hand alle plantjes uit de grond hoeft te trekken. Onkruid verwijderaars zijn bijvoorbeeld schoffels, onkruidborstels of -stekers. 

Daarnaast zijn er ook elektrische onkruid verwijderaars, die zoals net zoals onkruidbranders onkruid bestrijden door middel van hitte. Elektrische onkruidbestrijders werken alleen met hete lucht en maken gebruik van een accu, wat veel beter is voor het milieu.

Onkruidbestrijdingsmiddelen

Naast handige tools voor onkruidbestrijding, zijn er ook genoeg middeltjes te koop om onkruid voorgoed vaarwel mee te zeggen! Denk bijvoorbeeld aan sprays of andere vloeibare middelen. Het nadeel van onkruid bestrijden met bestrijdingsmiddelen is dat het minder goed is voor de natuur. In deze bestrijdingsmiddelen zitten vaak chemische stofjes, die eigenlijk niet zo goed zijn voor de grond. Bovendien kun je ook andere bloemen hiermee aantasten en dat is natuurlijk niet wat je wil.

Omdat veel van de chemische middelen worden verboden, zijn er tegenwoordig ook veel bestrijdingsmiddelen zonder chemische toevoegingen in winkels verkrijgbaar. Daarbij kun je ook met huis tuin en keuken middelen je eigen onkruidbestrijding maken. Waar wacht jij nog op? 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen