pinterest
Rattenprobleem in de tuin?

Rattenprobleem in de tuin?

Een rat in de tuin, het is je ergste nachtmerrie. Maar het is er nog maar eentje, dat zal toch niet zoveel kwaad kunnen? Helaas moeten we je teleurstellen. Een rat gaat namelijk nooit in zijn eentje ergens heen. Je kunt er dus vanuit gaan dat zijn familie binnen de kortste keren op de stoep staat en dan gaat de verspreiding pas echt snel! Hoe los je dit rattenprobleem op?

Afbeelding

Is ratten verjagen noodzakelijk?

Nee, het was geen uit de kluiten gewassen muis die door je tuin liep, het was toch echt wel een rat. Misschien zul je nu denken ‘ach, één rat, dat kan niet zoveel kwaad’. Maar een rat komt nooit alleen. Als je er eenmaal eentje hebt gezien, komen er elke week nieuwe ratten bij. Mocht dat nog niet reden genoeg zijn om de ratten te willen verjagen, dan hebben we hier nog een aantal motieven voor jou op een rijtje gezet:

  • Ratten vervuilen heel hun omgeving met hun uitwerpselen en urine. Dat wil je liever niet in je tuin hebben.
  • Ratten knagen aan alles wat ze kunnen vinden, om hun tandjes zo kort te houden. Dus ook jouw loungeset buiten zal moeten geloven aan deze knagers.
  • Ook kunnen ratten nare ziektes verspreiden onder mensen en dieren. Jij kan er nog voor kiezen om voortaan maar niet meer in de tuin te gaan zitten, maar jouw konijn of cavia kan dit niet. Deze weerloze beestjes lopen dan wel gevaar.

Je hebt dus eigenlijk geen keuze, die ratten moeten hoe dan ook weg. Durf je het zelf aan om deze beesten aan te pakken?

Hoe pak je zelf ratten aan?

In verschillende tuincentra en bouwmarkten vind je een aantal middeltjes waarmee je ratten kunt bestrijden. Maar er zijn andere manieren om ratten uit je tuin te krijgen. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet: 

  1. Het plaatsen van rattenvallen en -klemmen. Beide zijn verkrijgbaar in de meeste tuincentra. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om zelf een rattenval in elkaar te knutselen, maar of het werkt? Om de ratten de klem of val in te lokken moet er lokaas geplaatst worden. Meestal kiest men dan voor pindakaas. Gebruik je een rattenval, dan mag je in de val niet zomaar rattengif plaatsen. Het is bij wet voor particulieren verboden om buiten met gif te werken, dat is voorbehouden aan professionals. Waarom? Om de kans op doorvergiftiging tegen te gaan: ook andere dieren kun je op die manier vergiftigen.
  2. Verjagen van ratten met ultrasoon geluid. Dit doe je door middel van een apparaat dat geluid van hoge frequenties produceert: een geluid dat wij niet horen, maar de ratten wel. Dit kan alleen wel een dure grap worden. Eén zo’n apparaat is namelijk niet genoeg voor een gehele tuin. En wanneer er obstakels staan, wordt de verspreiding van het geluid verhinderd.
  3. Ratten verjagen met geuren. Er wordt vermoed dat ratten aan een aantal sterke geuren zo’n hekel hebben; dat ze direct de benen nemen als ze die ruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan munt, eucalyptus en peper. Het is niet bewezen hoe effectief deze methode is, maar misschien is dit het proberen wel waard.

Het enige advies: wacht niet te lang met het verjagen van ratten. De beestjes planten zich namelijk zo snel voort, dat zelfs konijnen ervan schrikken. 

Terroriseren de ratten je tuin nog steeds?

Al volg je alle tips voor het bestrijden van ratten nog zo goed op, er bestaat nog steeds een hele grote kans dat jouw bestrijding niet grondig genoeg is om de ratten definitief weg te krijgen. Wil je weer kunnen genieten van het lekkere weer in jouw tuin, zonder bang te zijn dat er ratten aan je tenen willen knabbelen? Dan is het verstandig om op zoek te gaan naar professionele, lokale rattenbestrijding. Het bestrijden is voor onze vakmannen kat (of rat) in het bakkie en jij kunt binnen no time weer zonder angst je tuin in zitten. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen