pinterest
Schade aan tuinspullen door hitte: vergoed via de inboedelverzekering?

Schade aan tuinspullen door hitte: vergoed via de inboedelverzekering?

Afbeelding

Hitteschade aan tuinspullen, zoals schade door hitte aan het gras of aan tuinmeubilair op het terras, komt vaker voor dan menigeen denkt. Zo kan er bijvoorbeeld een barbecue omvallen, die jouw gras of de een of meer tuinstoelen beschadigd. Of denk aan blikseminslag of een extreme hittegolf, die de fruittuin en/of planten en bloemen in de tuin vernield. Als reden voor hitteschade wordt ook vaak vuurwerk aangegeven dat in de tuin beland, of een ongelukje met een vuurkorf waarbij er in de tuin brand uitbreekt. Verder is het mogelijk dat vandalen voor hitteschade zorgen door brandend materiaal in jouw tuin te gooien. Ten slotte kan er hitteschade ontstaan doordat zich kortsluiting voordoet in elektrische tuinapparatuur, zoals tuinverlichting of een grasmaaier. Hoe zit het met hitteschade in de tuin en de verzekering?

Welke verzekering dekt hitteschade: de inboedel- of opstalverzekering? 

Als je constateert dat de spullen in de tuin, of het nou om bloemen, gras of meubilair gaat, hitteschade hebben opgelopen, wil je dat als het even kan natuurlijk verhalen op de verzekering. Maar hoe zit dit precies? Op welk type verzekering dien je de schade te verhalen: op de inboedelverzekering of op de opstalverzekering? Bij hitteschade gaat het doorgaans om schade aan losse spullen of materiaal. In die gevallen kun je een beroep doen op jouw inboedelverzekering. Bij hitteschade aan onroerend goed - zoals aan jouw schuurtje of tuinhuisje - spreek je de opstalverzekering aan. Maar vrijwel altijd heeft hitteschade betrekking op losse spullen in de tuin, meubilair, bloemen of planten. In de praktijk zal bij hitteschade dan ook meestal de inboedelverzekering worden gebruikt.

Wat dekt de inboedelverzekering bij schade door hitte? 

Welke tuinspullen die door de hitte zijn aangetast, kun je vergoed krijgen via de inboedelverzekering? De meeste inboedelverzekeringen vergoeden schade door hittestraling alleen als er specifieke oorzaken voor zijn. Bij een inboedelverzekering zijn doorgaans tuinspullen voor hitteschade verzekerd als er sprake is van vandalisme, bijvoorbeeld iemand die vuurwerk over de schutting gooit of opzettelijk brand sticht, of als er sprake is van blikseminslag of een explosie. Onder door de inboedelverzekering gedekte hitteschade worden dan losse spullen verstaan die door schroeien, smelten, verkoling, broeien of zengen beschadigen. 

Als de hitteschade is ontstaan doordat er kortsluiting in tuinapparatuur of tuinbedrading ontstaat, denk aan oververhitte bedrading van een kerstboom of een grasmaaier die kortsluiting maakt, is die schade meestal niet meeverzekerd in de inboedel. 

Je ziet het: wat wel en niet verzekerd wordt bij hitteschade, is complex en kan zeker ook per verzekeringsmaatschappij flink verschillen. Lees in elk geval bij het afsluiten van een inboedelverzekering altijd de voorwaarden goed door en kijk of de verzekering datgene dekt wat jij wilt. Ook als het gaat om schade door hitte aan jouw tuinspullen. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen