pinterest
Stormschade in en aan de tuin: wordt deze verzekerd?

Stormschade in en aan de tuin: wordt deze verzekerd?

Afbeelding

Het kan iedereen overeenkomen. Ook op momenten dat je het er financieel niet bij kunt hebben: fikse schade door storm. Dat kan dan gaan om weggewaaide dakpannen van je huis, fietsen die omgewaaid zijn en daardoor flink beschadigd zijn geraakt en nog veel meer. Vooral tuinschade komt bij stormen veel voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan omgewaaide bomen, een kapotte schutting of beschadigd tuinmeubilair. Als je op zo'n moment niet goed verzekerd bent, dan kan dat natuurlijk flink in de kosten lopen. En daarvoor moet je dan zelf opdraaien helaas.

Hoe zit met de vergoeding bij stormschade?

Na de constatering en berekening van de opgelopen schade, is het natuurlijk een belangrijke vraag wie er voor de kosten moet opdraaien. Worden deze vanuit de inboedelverzekering vergoed, of gaat de verzekering ervan uit dat je – omdat je wist dat er storm op komst was – zelf had moeten ingrijpen? Bijvoorbeeld door je schutting te verstevigen of je tuinmeubelen naar binnen te halen? 

Inboedelverzekering voor tuinschade: wat wordt er niet vergoed?

De tuin is doorgaans meeverzekerd met de inboedelverzekering. Als er een flinke storm overgewaaid is, neem je natuurlijk de schade op. Over het algemeen zijn planten, bomen en struiken niet verzekerd met een inboedelverzekering, maar bij sommige verzekeraars wel. Als de schade is ontstaan door inbraak of vandalisme, krijg je schade in de tuin vaak niet vergoed. Dit omdat de indringer vaak in huis moet zijn geweest om schade vergoed te krijgen. Nieuwe beplanting of een schutting die kapot is door deze oorzaken, komen voor je eigen rekening en moet je dus zelf vergoeden.

Schade aan je tuin: wat vergoedt de verzekering wel? 

Toch zijn er ook verzekeringen die de mogelijkheid bieden, als extra dekking, de herinrichting van je tuin mee te verzekeren, mocht er flinke schade zijn ontstaan door een storm. Dit soort uitbreiding van de inboedel- of opstalverzekering is een goed plan als je een dure en/of grote tuin hebt waar je flink in geïnvesteerd hebt. Maar let goed op, want deze uitgebreide verzekeringsmogelijkheid zit doorgaans niet in het standaardpakket van de verzekerde inboedel. Controleer dit goed als je een inboedelverzekering gaat uitkiezen.

Daarentegen kun je bij vrijwel alle inboedelverzekeringen wel compensatie krijgen voor bijvoorbeeld omgewaaide schuttingen of schade door een omgewaaide boom die op jouw huis valt. Schade aan tuinmeubelen en tuinaccessoires wordt doorgaans ook vergoed, máár wel alleen als je schade niet had kunnen voorkomen. Verder hebben de meeste inboedelverzekeringen uitbreidingsmogelijkheden om schade aan je tuin of tuinaccessoires in voorkomende gevallen extra te laten verzekeren. Zo bestaat de optie om je tuinmeubilair, tuinaccessoires, het gereedschap voor je tuin en zelfs wasgoed en vlaggenstokken extra mee te verzekeren. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer zich een inbraak voordoet of er vandalisme gepleegd wordt.

Maak een goede keuze

Welke verzekering je om je tuin en je tuinmeubelen te beschermen ook kiest, hangt af van jouw behoefte. Maak in elk geval een verstandige, goede keuze die is afgestemd op jouw soort tuin en de financiële risico's die je al dan niet wilt lopen in het geval van een heftige storm!

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen