pinterest
Verlicht donkere hoekjes om optimaal van je tuin te genieten

Verlicht donkere hoekjes om optimaal van je tuin te genieten

Geniet zowel overdag, als in de avonduren van je tuin door de donkere hoekjes hier te verlichten. Inbouw spots aanschaffen is één van de mogelijkheden die je hebt, wanneer je de tuin van duurzame verlichting wilt voorzien. Mensen gebruiken deze spotjes bijvoorbeeld in hun overkapping, in een tuinhuis of langs het pad wat door de tuin is aangelegd. Deze inbouwspots buiten gebruiken, kan alleen wanneer deze over een specifieke IP-classificatie beschikken. Deze classificatie toont aan dat de verlichting bestand is tegen het vocht in de tuin. Je kunt er haast niet aan ontkomen, dat de lampen nat worden. 

Gezellige sfeer creëren met lampjes in de tuin 

Om de tuin nog gezelliger te maken in de avond heb je verschillende mogelijkheden. Zo zou je kunnen kiezen voor het ontsteken van een vuurkorf in de avond, zou je gebruik kunnen maken van een zogenaamde vuurtafel op gas en heb je lampen met kleine zonnepanelen. Deze laatste optie geeft de minste stank voor omwonenden. Daarbij kan het relatief duur zijn om iedere avond hout uit de bouwwinkel te stoken. Het nadeel van deze lampjes met geïntegreerde zonnepanelen is dat je afhankelijk bent van het weer overdag, of de lampjes in te schakelen zijn. Prettiger is het om de verlichting aan te sluiten op de elektra in de tuin. 

Grondkabel trekken bij het aanleggen van je tuin 

Het is sterk aan te raden om al bij de aanleg van de tuin een grondkabel te trekken. Op deze manier voorkom je dat de kabel op een later moment nog moet worden aangelegd, wat ten koste kan gaan van de planten. De wortelstructuur hiervan wordt mogelijk aangetast. Het is geen fraai gezicht, wanneer je de kabel bovenlangs trekt. Daarbij wil je de kabel mogelijk door borderbakken laten lopen, om ook in zo’n borderbak een lampje te plaatsen. Het liefst voorkom je dat er een gat in de stenen geboord moet worden voor de grondkabel. Door de kabel al bij de aanleg van de tuin te trekken voorkom je dit. 

Maak vooraf een lichtplan voor de tuin

Net als in huis is het ook in de tuin verstandig om een lichtplan uit te werken. In zo’n lichtplan schets je voor jezelf waar de verschillende lampen gemonteerd moeten worden. Op basis van dit lichtplan kun je aardig inschatten of alle donkere hoekjes in de tuin verlicht zijn straks. Het is erg leuk om met spotjes in de borderbakken te werken, of bijvoorbeeld te kiezen voor kleine spotjes die je aan de schutting ophangt. Je kunt de kabel aan de achterzijde van de schutting laten lopen, zodat deze niet opvalt. 

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen