pinterest
De tuintrends van 2020

De tuintrends van 2020

Ieder jaar presenteert de tuinbranche de tuintrends van het nieuwe jaar. In 2020 hebben deze trendy namen gekregen, zoals Inner Retreat, Blended Cultures en Street Savage. De trends zijn vertaald naar drie voorbeeldtuinen die laten zien dat duurzaamheid, biodiversiteit en watervriendelijkheid ook eigentijds vormgegeven kunnen worden. Overtollig regenwater loopt snel weg (geen plasvorming), er is volop ruimte voor groen (ook fijn voor vlinders, vogels en insecten) en materialen worden hergebruikt. De trendtuinen dienen ter inspiratie met als doel een groene en gezonde woonomgeving voor mens en dier.

Tuintrend Inner Retreat

FotoDe tuintrends van 2020

De trend Inner Retreat staat in het teken van onthaasten. In de tuin zorgt bijvoorbeeld een houten vlonder voor rust en eenheid. In ovaalvormige uitsparingen zijn borders aangelegd en een vijver. In deze tuintrend zul je geen heftige kleuren of extreme vormen aantreffen.

FotoDe tuintrends van 2020

De hangmanden met planten aan de pergola geven de tuin een intieme en extra groene uitstraling. De planten met fijne blad- en stengelstructuren vormen de buffer tussen de drukke buitenwereld en de behoefte aan rust. Het gebruik van wittinten en transparante materialen versterken het kalmerend effect.

FotoDe tuintrends van 2020

Tijdens regenbuien kan het hemelwater eenvoudig wegvloeien in de borders, vijver en via de openingen van de vlonder. De tuin biedt ook een warm welkom aan vogels, vlinders, bijen en andere bestuivers.

Tuintrend Blended Cultures

FotoDe tuintrends van 2020

De digitalisering verbreedt en versmalt onze wereld waardoor we neiging hebben om in een eigen bubbel, met enkel gelijkgestemden, te leven. Deze trend Blended Cultures doorbreekt dit en laat grenzen vervagen. In deze voorbeeldtuin vind je daarom een mix van materialen, werelden en culturen. Ook is plaats voor een zeer bonte mix van verschillende planten. Die zijn onder meer terug te vinden in een groene wand.

FotoDe tuintrends van 2020

Natuurtinten spelen met de felle accentkleuren. Zo krijgt een kas een exotische uitstraling door de ruiten te voorzien van kleurfolie. Tuinmeubels en accessoires zijn een mix van lokaal en globaal en geven een vrolijke, ongedwongen en folkloristische sfeer. Planten, zowel inheems als exotisch, zijn aantrekkelijk voor tuindieren en insecten. Hemelwater wordt opgevangen in regentonnen of kan direct de bodem inzakken in de royale borders.

Tuintrend Street Savage

FotoDe tuintrends van 2020

De trend Street Savage zorgt voor alles behalve een geijkte plaatje. Imperfectie en vrijheid vormen het uitgangspunt. In deze voorbeeldtuin is dat vertaalt naar een onconventionele uitstraling met invloeden uit de hiphopscene en van de straat. De industriële tuinmeubels (om op te chillen) en plantenpotten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en de schuttingen zijn beschilderd met graffiti.

FotoDe tuintrends van 2020

Op de grond ligt halfverharding (Black Sparkle). Dat geeft een streetlook maar, in tegenstelling tot een betonnen vloer, kan het regenwater wel direct de bodem in zakken. Planten staan veelal in potten in vrolijke kleuren. Door te kiezen voor nectarrijk groen kunnen vlinders, bijen en andere bestuivers volop toehappen. Bekijk hier meer tuintrends voor 2020

De voorbeeldtuinen zijn gratis te bezoeken bij Tuincentrum Huiting in Vianen (U).

Fotocredit: Tuinbranche Nederland/Maayke de Ridder

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen