pinterest
Duurzame tuinverlichting realiseren

Duurzame tuinverlichting realiseren

Afbeelding

De juiste tuinverlichting zorgt ervoor dat je tot in de late uurtjes van je tuin kunt genieten. Nadeel zijn de vele insecten die erop afkomen en de stijgende energierekening. In de tuin wordt namelijk vaak geen gebruikgemaakt van zuinige lampen, of de lampen staan onnodig aan. Wil je weten hoe je jouw tuin zo duurzaam mogelijk kunt maken? In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor het kiezen van jouw duurzame tuinverlichting.

Neem ledverlichting

Ledverlichting is binnenshuis niet meer weg te denken. Ledlampen zijn de meest milieuvriendelijke en duurzame lampen op de markt. Dit maakt ledverlichting de perfecte vervanger van zijn energievretende alternatieven. Een ledlamp is al snel vijf keer zo zuinig als de gemiddelde gloeilamp. Daarbij is ledverlichting bestand tegen de Nederlandse kou. Hiermee kan de levensduur van de ledlamp oplopen tot wel 30 jaar. Ledlampen zijn ook nog eens dimbaar en beschikbaar in verschillende kleuren. Op deze manier is het mogelijk om flink te besparen op je energierekening, zonder in te leveren op sfeer of kwaliteit.

Kies groene energie op meerdere manieren

Ook voor buitenverlichting is stroom nodig. De duurzaamheid van je tuinverlichting hangt dan ook sterk samen met de stroomvoorziening. Veel nieuwe tuinlampen werken op zonne-energie, daarbij is het zonnepaneel in de lamp geïntegreerd. Hierdoor heb je geen elektriciteitskabels nodig, kan de lamp overal geplaatst worden én heb je geen stroom nodig om deze te laten branden. De lamp wint overdag zelf zijn energie, waardoor je flink bespaart op energiekosten. Daarbij is zonne-energie onuitputbaar en zijn deze lampen vaak duurzamer dan zijn alternatieven. Je moet er dan dus alleen wel voor zorgen dat het paneel kan opladen.

Helaas is het gebruik van zonne-energie niet altijd mogelijk. Na een bewolkte dag kan er onvoldoende stroom zijn opgewekt. Daarbij kan vaak niet iedere lamp of zonnecel in de zon geplaatst worden. Daarom zijn buitenstopcontacten voor veel tuinen een goede extra optie. Om te controleren of jouw stroomvoorziening duurzaam is, kun je gebruikmaken van een energievergelijker. Dat is een online tool waarmee je inzicht krijgt in de kosten en duurzaamheid van jouw energie. Hiermee kun je overstappen op een voordeliger groen energiecontract. Hierdoor weet jij dat je duurzame energie afneemt. Wees je er alleen wel van bewust dat de energie die uit jouw stopcontact komt, net als bij alle andere huishoudens in Nederland, een mix is van alle stroomsoorten die mensen kiezen in Nederland.  

Slimme besturing

De besturing van je lampen heeft veel invloed op de duurzaamheid. Er zijn verschillende manieren om je verlichting zo efficiënt mogelijk te laten werken. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van een schemersensor. Deze sensor activeert de lampen alleen wanneer de hoeveelheid daglicht is afgenomen. Daarbij hoef je de verlichting nooit meer handmatig te bedienen. Dit is gebruiksvriendelijk, maar het kan ook juist voor een hoger energieverbruik zorgen. Zet je verlichting alleen aan als je het nodig vindt, zoals wanneer je in de tuin zit? Dan verbruik je minder dan wanneer je deze altijd wanneer het donker wordt aan laat gaan. Veel schemersensoren zijn vaak geïntegreerd in de lampen, maar zijn ook los verkrijgbaar. Zo kun je ook jouw huidige lampen efficiënt besturen.

Meer over buitenverlichting

Je kunt oneindig veel variëren binnen het gebruik van tuinverlichting. Ben je op zoek naar meer inspiratie? Lees dan meer over buitenverlichting.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen