pinterest
Kippenhok bouwen: waar moet je op letten?

Kippenhok bouwen: waar moet je op letten?

Heb je een beetje ruimte over in je tuin, denk dan eens na over een kippenhok. Het is heel gezellig, dat gekakel in je tuin, maar ze geven natuurlijk ook eieren. Daarnaast eten ze insecten én je keukenafval op. Waarop moet je letten bij de bouw van een hok voor de dames?

Afbeelding

Duurzaam bouwmateriaal: hout

Allereerst het materiaal: hout met een keurmerk of gebruikt hout dat je goed schuurt en lakt. In deze tijd willen we alles zo duurzaam mogelijk doen en hout heeft bewezen een duurzaam bouwmateriaal te zijn - als het tenminste van een keurmerk voorzien is. Naast groene energie vergelijken, elektrisch rijden en het overwegen van zonnepanelen is het dus ook belangrijk om je bouwmaterialen bewust te kiezen. 

Dag- en nachtgedeelte

Was je eerder al enthousiast over de vele vogels in je tuin en hing je regelmatig voer op in de winter, het houden van kippen gaat een stap verder. Per kip geldt de ruimte van 0,5m² in het nachthok en 1 m² voor het dagverblijf. Al kun je er ook voor kiezen de kippen overdag gezellig in de tuin te laten scharrelen. Dan is het wel even opletten waar je loopt, en dat er geen drukke weg in de buurt is. Het omheinen van je tuin is dan een optie. Meestal kun je een hond of kat prima combineren of kippen, maar informeer toch even bij de dierenarts of hondengedragsdeskundige of het verstandig is. Ook is het nodig over het voer te informeren, want niet ál je keukenafval kun je zomaar aan de kippen aanbieden. Overigens zorg je ervoor dat in het nachtgedeelte geen direct zonlicht komt, maar wel ventilatie. De wanden moeten glad zijn om bloedluizen te voorkomen. De maten die hierboven genoemd worden zijn gemiddelden: er zijn rassen die meer ruimtes nodig hebben.

Legnest en stok

Per drie kippen is één legnest genoeg. Daarvan staan op internet tal van bouwtekeningen. Gebruik ook hier duurzaam materiaal! Verder hebben ze een balk of stok nodig waar ze op kunnen zitten (slapen). Per kip is 30 cm nodig, de stok moet een doorsnede van zo'n 4 cm hebben. Buiten, in de ren, zorg je vanzelfsprekend voor een drink- en voederbak en ook een bak met fijn zand - hierin 'badderen' ze graag, dat is goed voor hun veren. Verder is het vooral de bedoeling dat de kippen veilig zijn. In woonwijken zal je minder last hebben van roofdieren dan op het platteland, maar een vos of wezel wil je echt niet in je kippenhok hebben. Laat geen ruimtes over waar ze tussendoor kunnen kruipen, vooral wezels kunnen zich heel klein maken. Meer weten? Kijk vooral eerst goed rond op deze site.

Deel dit artikel:
deel op facebook deel op linkedin deel op twitter deel op pinterest deel op whatsapp
banner
banner
banner

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen