pinterest
De tuin winterklaar maken

De tuin winterklaar maken

Heb jij je tuin al winterklaar gemaakt? Uit de tuinmonitor* blijkt dat maar liefst 80 procent van de Nederlandse tuinbezitters in de herfst aan de slag gaat met de tuin. De meeste mensen besteden één tot twee uur per week aan tuinieren. Regelmatig schoffelen, snoeien en maaien in de buitenlucht is namelijk niet alleen leuk en goed voor je tuin, maar ook een prima manier om fit te blijven. In dit artikel lees je de favoriete klussen om de tuin klaar te maken voor de winter.

1. Snoeien

Om de tuin winterklaar te maken is het belangrijk planten en bomen tijdig te snoeien, wat gelukkig het favoriete tuinklusje is van bijna de helft van de mensen. Maar liefst 54% snoeit tweemaal per jaar, een kwart vindt één keer wel voldoende. Het tuinafval wordt als compost gebruikt (48%) of gaat bij het groenafval (51%). 

2. Bloembollen planten

Ruim de helft van de tuinbezitters plant in het najaar al bloembollen zodat de tuin in de lente weer aangekleed en kleurig is. Dat vooruitzicht maakt dit een leuke tuinklus. Onkruid wieden en schoffelen zijn trouwens met stip de minst favoriete tuinklusjes, gevolgd door het vegen van de tuin. 

Lees ook - Bollenwijzer: toveren met bloembollen en vaste planten

3. Gazon verticuteren

Tot en met eind oktober, afhankelijk van het weer, kan het gazon geverticuteerd worden. Meer dan 30% van de Nederlanders verticuteert jaarlijks het gras, 10% doet dit zowel in het voor- als het najaar. Verticuteren zorgt ervoor dat het gazon weer kan ademen en dat licht, lucht, water en voeding beter worden opgenomen. Zo blijft het gras gezond, groen en mosvrij. 

Lees ook - 5 tips voor het maaien van je gazon

Overigens blijkt uit de tuinmonitor dat het leven van de Nederlandse tuinman- en vrouw niet alleen maar over rozen gaat. Maar liefst 77% heeft regelmatig spierpijn van het tuinieren en let er bij de aankoop van nieuw tuingereedschap dan ook op of het ergonomisch is! 

Lees ook - Tuingereedschap: E-tuinieren

* Het WOLF-Garten online onderzoek vond plaats in juni en juli 2022. Er deden 384 respondenten aan mee, waarvan 99% een tuin had en 1% een balkon/terras. Van de deelnemers was 51% man en 49% vrouw, het merendeel in de leeftijdsgroep van 35 tot 65 jaar. 

FotoDe tuin winterklaar maken

Volg ons via

facebook instagram pinterest twitter

Maandelijkse nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Brochures aanvragen

Vraag gratis woonbrochures aan in onze brochure service

Brochure aanvragen
Klik hier om GRATIS
informatie aan te vragen